Nem akármilyen film debütál ma a hazai mozikban. Ha csak elemeit külön-külön nézzük, semmi extrát nem találnánk benne. De ha egy picit távolabbról az egészet vesszük szemügyre, máris sokkal izgalmasabbnak tűnik a kép. Miről van szó? Egy fura Aladdin-adaptációról George Miller rendezésében, Marvel-színészekkel.

Akkor most Aladdin vagy nem Aladdin?

Nem, nem Aladdin, de hasonlít. A Háromezer év vágyakozás (már a cím is elég beszédes) története egy kutatóról, Dr. Alithea Binnie-ről szól, aki Isztambulba utazik egy kutatása végett. Itt aztán rábukkan egy szelencére, amelyben egy dzsinn lakozik. Ahogy annak lennie kell, a dzsinn felajánlja, hogy teljesíti három kívánságát, hogy utána végre felszabadulhasson. Csakhogy Alithea jól ismeri azokat a meséket, amelyekben az ilyen három kívánságok rendre balul sültek el. Éppen ezért túlságosan is óvatos és bizalmatlan. Majd végül előáll egy olyan kívánsággal, amire talán egyikük sem számított előzetesen.

Kik miatt megyünk majd moziba?

A Háromezer év vágyakozás nem akármilyen stáblistát tud felmutatni. A kutatót az Oscar-díjas Tilda Swinton alakítja, aki hozza a rá jellemző kissé rideg, de végtelenül profi játékát. A dzsinnt egy hozzá hasonlóan tehetséges színész, Idris Elba formálja meg, aki szintén nagyot alakít. Mindketten számos nagyszerű filmben bizonyítottak már és mindketten felbukkantak a Marvel moziverzumban is. De együtt most dolgoztak először.

Mindez önmagában is elég vonzó lehetne sokak számára, de van még egy nagy név a tarsolyban, méghozzá a rendezőé! A filmet ugyanis az a George Miller rendezte, akinek a Mad Max mozikat is köszönhetjük. Egyébként a forgatókönyv megírásából is kivette a részét Augusta Gore és A.S. Byatt társaságában.

Mit mondanak a kritikusok?

Ha nem is ez lesz az év filmje, mindenképpen egy olyan alkotásról van szó, amit érdemes megnézni. Már csak azért is, mert ez nem egy klasszikus Aladdin-féle unalomig ismert sztori. George Miller stílusa egyértelműen tetten érhető benne, igazi szürreális kalandra készülhetünk. Többen úgy fogalmaztak a film kapcsán, hogy azoknak ajánlott, akik valami olyat akarnak látni, mint még sosem.

Ami pedig a nyers számokat illeti, a Rotten Tomatoes oldala nagyjából tükrözi a fentieket. A kritikusoktól 71, a nézőktől pedig 73 százalékot kapott eddig, ami ugyan nem kimagasló, de abszolút nem rossz eredmény. Itt, a Mafabon jelenleg 66 százalékon áll a tetszési indexe.