Aligha lehetne olyan filmrajongót találni manapság, aki vitatni merné az 1941-ben megjelent Aranypolgár zsenialitását, a produkciót minden idők legjobb filmjeként tartják nyilván, ezt a képet azonban egy kritika árnyalta be a napokban.

Ráadásul nem egy friss szövegről van szó, hanem a film premierjének évében megjelent kritikáról, amely a Chicago Tribune-ben látott napvilágot. A Mae Tinee néven publikáló szerző bár meggyőzőnek és hitelesnek találta a színészi alakításokat, Kane karakterét azonban túlságosan különcnek találta, emiatt pedig kevésbé volt élvezhető számára a történet.

A kritika felkerült a Rotten Tomatoes portálra, így az eddig 100 százalékos értékelése is romlott a produkciónak, az első helyet pedig a Paddington 2 vette át. Az Aranypolgárt manapság már szinte senki sem meri kritizálni, egy megkerülhetetlen darabnak számít. A tavaly novemberben debütált Mank Az Aranypolgár forgatókönyvének keletkezését dolgozza fel, amelyben nem más, mint Gary Oldman alakítja Herman J. Mankiewicz szerzőt.

Tény az is, hogy az Aranypolgár csupán évtizedekkel a megjelenése után vált kultikus darabbá, a Mank az idei Oscar-gálán a legjobb operatőri munkáért és díszletért aranyszobrocskát is kapott.