Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
91
Filmadatlap
 
30
Szereplők
9
Vélemények
50
Képek
1
Videók
Aranypolgár
 
Berto49   2018. 10. 27.

legújabb vélemény a nap véleménye

Milyen igaz a rendezőnek az a szarkasztikus idézete, amit az érdekességek között is lehet olvasni: „A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam." Valóban egy tömeghisztériát okozó rádiójáték után 26 évesen elkészítette a világ legjobb filmjének megszavazott alkotást. A saját – hangsúlyozom, a saját – szintjéhez képest ezután gyengébb filmeket rendezett (például: „Az óra körbejár”, „A harmadik ember”) sok esetben pedig a pályája utolsó harmadában szereplőként csak ugyanazt az iszákosságtól elhízott, saját apját idéző figurákat formálta meg. Erre jó példa az 1969-es „Dél csillaga” amelyben a teletöltött kupica/figurákkal sakkozó Plankett alakjában láthattuk. Viszont az eredeti címén - „Kane polgártárs” – nagyon nagyot szólt, ha csak ezt rendezte volna meg, akkor is a filmtörténet megkerülhetetlen alkotójaként tartanák számon. El is érte vele, hogy a főhős mintájául szolgáló sajtómágnás, William Randolph Hearst ádáz ellenfele lett, még a filmet is megpróbálta betiltatni, szerencsére sikertelenül. Nem szabad megemlítés nélkül hagyni Gregg Toland bravúros operatőri munkáját, amelyet a későbbiekben sokan próbáltak utánozni, egyes megoldásai pedig a filmkészítés kánonjává lettek. A magyar néző számára a TV megrendelésére 1981-ben készült szinkronja még élvezhetőbbé tette a filmet. Nem túlzás, hogy Welles magyar hangja, Gálvölgyi János egy parádés színpadi szerepének értékével ér fel. Itt volt alkalma bebizonyítani a sokak által kétségbe vont színészi tehetségét.

 
Deku   2017. 08. 28.

Hát ennél a filmnél érvényesül az, hogy a kevesebb több, mivel lehet, hogy nem vitte túlzásba a dolgokat de épp ezért annyira nézhető és kedvelhető. Nekem nagyon tetszett az utolsó percig.


 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

Teljesen értem, hogy miért lett ilyen nagy híre ennek a filmnek! Alig akartam elhinni, hogy a díszletek egy jó része festett. A film végére végül megtudtam, hogy mi az a rózsabimbó, ez volt az a pont, ahol rendesen megindultam. Milyen érdekes, hogy minden ami szép az a gyermekkorban van elásva... hiába a gazdagság.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

Megértem, hogy korának legjobb filmjének tartják, mert technikailag tényleg kiemelkedő alkotás. Orson Welles is nagyon jól játszik, és a film végi poén is jó volt.

 
Henczi   2015. 05. 25.

Egy igazán időtálló remek film ami mai korban is megállja a helyét mert mindenkori problémákat dolgoz fel, cselekménye ma is helytálló. Nem véletlenül emlegetik a legjobb filmek között !

 
byvike70   2015. 08. 07.

Nagyon rég láttam és sajnos csak egyszer, és sajnos nem tudtam megszerezni sem! Kortalan film a mondanivalója miatt. Érdemes megnézni, elgondolkodni rajta, főleg a mai rohanó, pénzhajhászó világban!

 
Sztyúi   2016. 01. 18.

Régi idők mozija, de milyen milyen jó mozija. Az ilyen alkotósokból látszik igazán, hogy az időtálló alkotások elkészültét nem csak a technikára kell bízni. Egy fekete-fehér történet, amely egy ember életét veszi végig is lehet olyan izgalmas és szórakoztató, mint bármilyen CGI. Műfajában az Aranypolgárnak az Aviátor mondjuk a nyomába sem ér, mert ebben a filmben még gondosan ügyeltek az arányokra, Orson Welles pedig csodát tett a filmvásznon.

Everett Sloane
Ruth Warrick
Everett Sloane
Orson Welles
Joseph Cotten
Orson Welles
Dorothy Comingore

A film összbevétele 1 594 107 dollár volt (imdb.com).

 

William Randolph Hearst mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Aranypolgárt ne, vagy legalábbis minél kevesebb helyen mutassák be, minél kevesebb publikációt kapjon.

(Bogi87)
 

Sokak szerint a film valójában William Randolph Hearst élettörténetét mutatja be.

(Bogi87)
 

Eredeti cím: Citizen Kane, azaz magyarra fordítva Kane polgártárs.

(Bogi87)
 

839 727 dollárból jött létre az Aranypolgár.

(Bogi87)
 

A jegypénztárak adatai szerint 1 585 634 USD bevételt eredményezett az Amerikai Egyesült Államokban film.

(Bogi87)
 

Orson Welles egy személyben rendezője, producere, forgatókönyvírója, főszereplője a filmnek.

(Bogi87)
 

A BBC listája szerint az 1. a filmtörténet 100 legjobb alkotásának sorában.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film az 1. helyen àll a listàban.

(Bogi87)
 

Orson Welles, a film rendezője, írója, és főszereplője, mindössze 26 éves volt, mikor elkészült a film. Később így emlékezett vissza a pályafutására: "A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam."

(ArpiHajdu és Réci)
 

Éppen a forgatás megkezdésekor derült ki, hogy a Susant alakító Dorothy Comingore színésznő terhes, így azonnal át kellett alakítani a forgatás rendjét, hogy elkészüljenek, még mielőtt ez láthatóvá válna.

(SódóGA)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.