Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
88%

Aranypolgár (1941)

Citizen Kane
Filmadatlap
 
30
Szereplők
11
Vélemények
50
Képek
1
Videók

Galéria (50)

Everett Sloane
Ruth Warrick
Everett Sloane
Orson Welles
Joseph Cotten
Orson Welles
Dorothy Comingore

Videók (1)

 
JRD   2022. 03. 04.

legújabb vélemény

1
Welles jött, látott és győzött...

Ezt látnod kell. Hogy fekete-fehér? Kit izgat! Színészi játék remek. Történet remek. Jellemformálás remek. Díszlet tökéletes. Rendezés remek. Hangulat reménykedően baljós. Kár ecsetelni, nézd! Filmre fel és jó szórakozást!

 
Berto49   2018. 10. 27.

a nap véleménye

2

Milyen igaz a rendezőnek az a szarkasztikus idézete, amit az érdekességek között is lehet olvasni: „A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam." Valóban egy tömeghisztériát okozó rádiójáték után 26 évesen elkészítette a világ legjobb filmjének megsz... több»

 
elekm90   2021. 04. 23.

4
Ugyanakkora a füstje, mint a lángja

Féltem, hogy 70 év távlatából azt fogom érezni, hogy nem állta ki az idő próbáját, nem fog úgy lekötni, mint mondjuk egy jobb film-noir, de ez mai szemmel nézve is egy remekmű. A korához képest lenyűgözően grandiózus, nagyívű a történet megkavart idővonalakkal, kiváló a rendezés és innovatív az operatőri munka (ötletes beállításokkal és átvezetésekkel, folyamatos fény-árnyék játékkal). Charles Foster Kane karaktere bitang erős, a film végigvezet minket az életén felemelkedésétől a bukásáig, miközben végig egyfajta misztikum övezi ezt az önimádó és megalomán, ugyanakkor szeretetéhes embert. A két főszereplő, Orson Welles és Joseph Cotten nagyon jók voltak, sajnos 1-2 mellékszereplő túljátszotta a szerepét (pl. a második feleség, Susan vagy az Inquirer főszerekesztője, Carter, talán ezt tudnám egyedül apró negatívumként felhozni (bár ez akkoriban nem volt ritka jelenség).

 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

1

Teljesen értem, hogy miért lett ilyen nagy híre ennek a filmnek! Alig akartam elhinni, hogy a díszletek egy jó része festett. A film végére végül megtudtam, hogy mi az a rózsabimbó, ez volt az a pont, ahol rendesen megindultam. Milyen érdekes, hogy minden ami szép az a gyermekkorban van elásva... hiába a gazdagság.

 
Deku   2017. 08. 28.

1

Hát ennél a filmnél érvényesül az, hogy a kevesebb több, mivel lehet, hogy nem vitte túlzásba a dolgokat de épp ezért annyira nézhető és kedvelhető. Nekem nagyon tetszett az utolsó percig.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

0

Megértem, hogy korának legjobb filmjének tartják, mert technikailag tényleg kiemelkedő alkotás. Orson Welles is nagyon jól játszik, és a film végi poén is jó volt.

 
Henczi   2015. 05. 25.

0

Egy igazán időtálló remek film ami mai korban is megállja a helyét mert mindenkori problémákat dolgoz fel, cselekménye ma is helytálló. Nem véletlenül emlegetik a legjobb filmek között !

A film összbevétele 1 594 107 dollár volt (imdb.com).

 

William Randolph Hearst mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Aranypolgárt ne, vagy legalábbis minél kevesebb helyen mutassák be, minél kevesebb publikációt kapjon.

(Bogi87)
 

Sokak szerint a film valójában William Randolph Hearst élettörténetét mutatja be.

(Bogi87)
 

Eredeti cím: Citizen Kane, azaz magyarra fordítva Kane polgártárs.

(Bogi87)
 

839 727 dollárból jött létre az Aranypolgár.

(Bogi87)
 

A jegypénztárak adatai szerint 1 585 634 USD bevételt eredményezett az Amerikai Egyesült Államokban film.

(Bogi87)