Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért » Login  
91%
Filmadatlap
 
30
Szereplők
9
Vélemények
50
Képek
1
Videók
Aranypolgár
 
Berto49   2018. 10. 27.

legújabb vélemény a nap véleménye

0

Milyen igaz a rendezőnek az a szarkasztikus idézete, amit az érdekességek között is lehet olvasni: „A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam." Valóban egy tömeghisztériát okozó rádiójáték után 26 évesen elkészítette a világ legjobb filmjének megsz... több»

 
Deku   2017. 08. 28.

0

Hát ennél a filmnél érvényesül az, hogy a kevesebb több, mivel lehet, hogy nem vitte túlzásba a dolgokat de épp ezért annyira nézhető és kedvelhető. Nekem nagyon tetszett az utolsó percig.


 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

0

Teljesen értem, hogy miért lett ilyen nagy híre ennek a filmnek! Alig akartam elhinni, hogy a díszletek egy jó része festett. A film végére végül megtudtam, hogy mi az a rózsabimbó, ez volt az a pont, ahol rendesen megindultam. Milyen érdekes, hogy minden ami szép az a gyermekkorban van elásva... hiába a gazdagság.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

0

Megértem, hogy korának legjobb filmjének tartják, mert technikailag tényleg kiemelkedő alkotás. Orson Welles is nagyon jól játszik, és a film végi poén is jó volt.

 
Henczi   2015. 05. 25.

0

Egy igazán időtálló remek film ami mai korban is megállja a helyét mert mindenkori problémákat dolgoz fel, cselekménye ma is helytálló. Nem véletlenül emlegetik a legjobb filmek között !

 
byvike70   2015. 08. 07.

0

Nagyon rég láttam és sajnos csak egyszer, és sajnos nem tudtam megszerezni sem! Kortalan film a mondanivalója miatt. Érdemes megnézni, elgondolkodni rajta, főleg a mai rohanó, pénzhajhászó világban!

 
Sztyúi   2016. 10. 09.

0

Régi idők mozija, de milyen milyen jó mozija. Az ilyen alkotósokból látszik igazán, hogy az időtálló alkotások elkészültét nem csak a technikára kell bízni. Egy fekete-fehér történet, amely egy ember életét veszi végig is lehet olyan izgalmas és szór... több»

Galéria (50)

Everett Sloane
Ruth Warrick
Everett Sloane
Orson Welles
Joseph Cotten
Orson Welles
Dorothy Comingore

Videók (1)

A film összbevétele 1 594 107 dollár volt (imdb.com).

 

William Randolph Hearst mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Aranypolgárt ne, vagy legalábbis minél kevesebb helyen mutassák be, minél kevesebb publikációt kapjon.

(Bogi87)
 

Sokak szerint a film valójában William Randolph Hearst élettörténetét mutatja be.

(Bogi87)
 

Eredeti cím: Citizen Kane, azaz magyarra fordítva Kane polgártárs.

(Bogi87)
 

839 727 dollárból jött létre az Aranypolgár.

(Bogi87)
 

A jegypénztárak adatai szerint 1 585 634 USD bevételt eredményezett az Amerikai Egyesült Államokban film.

(Bogi87)
 

Orson Welles egy személyben rendezője, producere, forgatókönyvírója, főszereplője a filmnek.

(Bogi87)
 

A BBC listája szerint az 1. a filmtörténet 100 legjobb alkotásának sorában.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film az 1. helyen àll a listàban.

(Bogi87)
 

Orson Welles, a film rendezője, írója, és főszereplője, mindössze 26 éves volt, mikor elkészült a film. Később így emlékezett vissza a pályafutására: "A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam."

(ArpiHajdu és Réci)
 

Éppen a forgatás megkezdésekor derült ki, hogy a Susant alakító Dorothy Comingore színésznő terhes, így azonnal át kellett alakítani a forgatás rendjét, hogy elkészüljenek, még mielőtt ez láthatóvá válna.

(SódóGA)