Játssz egy Samsung Tv-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
87
Filmadatlap
 
30
Szereplők
9
Vélemények
50
Képek
1
Videók
Aranypolgár
 
Deku   2017. 08. 28.

Hát ennél a filmnél érvényesül az, hogy a kevesebb több, mivel lehet, hogy nem vitte túlzásba a dolgokat de épp ezért annyira nézhető és kedvelhető. Nekem nagyon tetszett az utolsó percig.

 
Berto49   2018. 10. 27.

Milyen igaz a rendezőnek az a szarkasztikus idézete, amit az érdekességek között is lehet olvasni: „A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam." Valóban egy tömeghisztériát okozó rádiójáték után 26 évesen elkészítette a világ legjobb filmjének megszavazott alkotást. A saját – hangsúlyozom, a saját – szintjéhez képest ezután gyengébb filmeket rendezett (például: „Az óra körbejár”, „A harmadik ember”) sok esetben pedig a pályája utolsó harmadában szereplőként csak ugyanazt az iszákosságtól elhízott, saját apját idéző figurákat formálta meg. Erre jó példa az 1969-es „Dél csillaga” amelyben a teletöltött kupica/figurákkal sakkozó Plankett alakjában láthattuk. Viszont az eredeti címén - „Kane polgártárs” – nagyon nagyot szólt, ha csak ezt rendezte volna meg, akkor is a filmtörténet megkerülhetetlen alkotójaként tartanák számon. El is érte vele, hogy a főhős mintájául szolgáló sajtómágnás, William Randolph Hearst ádáz ellenfele lett, még a filmet is megpróbálta betiltatni, szerencsére sikertelenül. Nem szabad megemlítés nélkül hagyni Gregg Toland bravúros operatőri munkáját, amelyet a későbbiekben sokan próbáltak utánozni, egyes megoldásai pedig a filmkészítés kánonjává lettek. A magyar néző számára a TV megrendelésére 1981-ben készült szinkronja még élvezhetőbbé tette a filmet. Nem túlzás, hogy Welles magyar hangja, Gálvölgyi János egy parádés színpadi szerepének értékével ér fel. Itt volt alkalma bebizonyítani a sokak által kétségbe vont színészi tehetségét.


 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

Teljesen értem, hogy miért lett ilyen nagy híre ennek a filmnek! Alig akartam elhinni, hogy a díszletek egy jó része festett. A film végére végül megtudtam, hogy mi az a rózsabimbó, ez volt az a pont, ahol rendesen megindultam. Milyen érdekes, hogy minden ami szép az a gyermekkorban van elásva... hiába a gazdagság.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

Megértem, hogy korának legjobb filmjének tartják, mert technikailag tényleg kiemelkedő alkotás. Orson Welles is nagyon jól játszik, és a film végi poén is jó volt.

 
Henczi   2015. 05. 25.

Egy igazán időtálló remek film ami mai korban is megállja a helyét mert mindenkori problémákat dolgoz fel, cselekménye ma is helytálló. Nem véletlenül emlegetik a legjobb filmek között !

Everett Sloane
Ruth Warrick
Everett Sloane
Orson Welles
Joseph Cotten
Orson Welles
Dorothy Comingore

A film összbevétele 1 585 634 dollár volt (imdb.com).

 

William Randolph Hearst mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Aranypolgárt ne, vagy legalábbis minél kevesebb helyen mutassák be, minél kevesebb publikációt kapjon.

(Bogi87)
 

Sokak szerint a film valójában William Randolph Hearst élettörténetét mutatja be.

(Bogi87)
 

Eredeti cím: Citizen Kane, azaz magyarra fordítva Kane polgártárs.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.