Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
88

Gyilkos vagyok (1944)

Double Indemnity
Filmadatlap
 
26
Szereplők
9
Vélemények
10
Képek
1
Videók
Gyilkos vagyok
 
hackerjulcsi   2018. 03. 21.

legújabb vélemény

Ez egy szuper film! Az emberi leleményesség... se a nő, se a pénz nem lett meg.. gyakran van így, ha az ember csalásba ártja magát. Időtálló és fordulatos noir film.

 
Deku   2017. 09. 13.

Simán vártam volna még több pörgést izgalmat vagy nem is tudom. Nem rossz ez csak szimplán gyenge. Habár biztos van akinek ez a harmatos verzió is bejön de az nem én voltam/vagyok.


 
Milanman   2016. 02. 11.

Tökéletes film-noir esszencia, minden elemében élvezetes, izgalmas, a mai napig megállja a helyét. Fantasztikus alkotás.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

Billy Wilder ismét bebizonyította, hogy ért a filmrendezéshez. Még a mai napig nagyon jó alkotás, bárkinek ajánlom, aki szeret a (régi) bűnügyi filmeket.

 
Henczi   2015. 05. 29.

Annak ellenére hogy egy több mint 70 éves film, mai szemmel is egy izgalmas, figyelmet lekötő, érdekes film, ami időtálló. A színészek alakítása meggyőző, igényes, karakteresek a szereplők. Érdemes megnézni.

 
mrfaktor   2016. 04. 26.

Egyik kedvenc régi filmem. Valami hihetetlen, hogy már akkoriban tudtak ilyen feszült krimit rendezni. Egy két jelenetnél csaknem leizzad az ember, annyira nem lehet tudni merre halad tovább a cselekmény. Kár, hogy ezeket a régebbi filmeket nem nézik annyian.

 
Berto49   2017. 07. 13.

Nincs tökéletes gyilkosság, főleg ha Mr. Kesey (Edward G. Robinson) belsejében megszólal a kisember, hogy nincs minden rendben. A tökéletes noir iskolapéldája ez az 1944-es Billy Wilder film, a legromlottabb femme fatale (Barbara Stanwyck szőke parókával) szereplésével, aki az ügyes biztosítási ügynököt (Fred MacMurray) könnyen az ujja köré csavarja, férje megölésére biztatva. James M. Cain regénye nyomán a forgatókönyvet Wilder mellett Raymond Chandler írta, valószínűleg neki köszönhető az a sok pergő és poénos dialógus, amilyenekkel Marlowe is szokott élni a róla szóló regényekben. Minden tekintetben kiváló film.

Fred MacMurray
Barbara Stanwyck
Barbara Stanwyck
Barbara Stanwyck
Fred MacMurray
Edward G. Robinson

A film összbevétele 5 720 000 dollár volt (imdb.com).

 

A femme fatale neve, Phyllis a görög mitológiát ismerők számára beszélő név, csak az eredeti történetben a szerelem győz a halál felett, míg a filmben a fordítottja történik.

(Berto49)
 

James M. Cain (1892-1977) nevéhez más remek filmek irodalmi előzményei is kapcsolódnak, mint többek között "A postás mindig kétszer csönget" (számos filmadaptációja ismert), és a "Mildred Pierce" (Kertész Mihály, 1945, Todd Haynes, 2011, ötrészes tévésorozat). Két legismertebb regényét a hardboiled krimi műfajához sorolják.

(Berto49)
 

A film ismert címváltozata: Kettős kárigény, ami a biztosítási szakmában azt jelenti, hogy kis valószínűségű halálesetkor a biztosítási összeg kétszeresére jogosult a kedvezményezett.

(Berto49)
 

A 3. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1944-ben.

(dulkap)
 

James M. Cain 1943-mas regényén alapul, melynek címe Double Indemnity.

(Bogi87)
 

5 millió dolláros bevételt produkált.

(Bogi87)
 

980 ezer dollárból jött létre a gyártás.

(Bogi87)
 

A BBC listája szerint a 35. a filmtörténet 100 legjobb alkotásának sorában.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 29. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

Billy Wilder első thrillere.

(kázsé)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.