Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
20
Szereplők
7
Vélemények
20
Képek
1
Videók
A kötél
 
dailyfilmsan   2019. 04. 29.

A film majdhogynem egy egész jelenet vágás nélkül. Nagyon kifinomult operatőri munka van benne. Jól leköveti a szereplőket. A történet nem túl izgis, viszont egyedi és pszichikai töltésű. Nekem kicsit vontatott volt, de a fentebb említett operatőri munka érdemessé teszi a megtekintésre ezt a filmet.

 
Scramananga   2016. 10. 12.

Nagyon jó film, bár vannak benne kérdéses pontok. A film során, szerintem egyértelművé válik, hogy Brandon és Phillip elmebetegek, és szerintem Hitchcock is ezzel indokolta minden indokolatlan lépésüket. De ettől még nekem kidolgozatlan maradt a karakterük. A történetnek, ugyanakkor van valóságalapja, és ha így nézzük, a lényeget sikerült adaptálni. A feszültséggel nagyon jól játszik a film, és technikailag is remek, a vágás például mára primitívnek tűnhet, de akkor ez a megoldás nagyon innovatív volt.


 
sipiarpi   2016. 09. 06.

Szeretem az egy helyszínen játszódó kamaradarabokat. Jobban tud az ember a színészekre és a párbeszédekre figyelni. Kevés vágással vették fel, és tetszett ahogy a díszlet háttérben az idő haladtával besötétedik. James Stewart gyakori vendége Hitchcock filmjeinek és itt is jól hozta a karakterét. Érdekes eszmefuttatás volt, amit végül megvalósított a két elkövető. Azt hittem, hogy ez a film korában aktuális volt és mára már idejét vesztette, de be kell vallanom, jobban belegondolva sajnos nem.

 
D. Wolfe   2016. 06. 15.

Technikailag nagyon jó, ez kétségtelen, de amúgy nem annyira tetszett. A színészek szerintem nem voltak túl jók, plusz nem igazán tudtam átérezni, hogy mégis milyen indíttatások álltak a szereplők mögött. Azért nem adok rá csak három csillagot, mert mégsem akarok egy technikailag ennyire újító filmet átlagosnak minősíteni.

 
Bruce55   2018. 10. 22.

Ez a film szerintem toronymagasan Hitchcock legjobbja. A tökéletes gyilkosság és az öléshez való jog témakörét sok film feldolgozta már, viszont a feszültségkeltés mestere szerintem mindenki másnál jobban ragadta meg ezt az igen kényes témát. Brandon (John Dall) talán a legvisszataszítóbb Hitch összes szociopatája közül, mégsem lehet nem kedvelni, ahogy James Stewart Cadell professzorja is kiemelkedő karakter, főleg mikor revideálja korábbi nézeteit. Egyetlen hibája a néha ügyetlenül megoldott vágások, pl. mikor a kamera valaki hátát mutatja, még akkor is ha közben mások beszélnek. Értem én hogy Hitch itt azzal kísérletezett, hogy minél kevesebb vágást kelljen alkalmaznia, de szerintem ezt jobban is megtudta volna oldani. De a negatívumokból legyen ennyi elég, maga a film ettől még zseniális.

 

Érdekes „előtörténete” van ennek a filmnek. Egy 1924-ben elkövetett gyilkosság tettesei, Leopold és Loeb néven elhíresült személyek inspirálták. Nathan Freudenthal Leopold, Jr. és Richard Albert Loeb a tökéletes gyilkosságot szerették volna megvalósítani, amikor megöltek egy tizennégy éves fiút, Bobby Frankset. A gyilkosságot követő bírósági tárgyalást az évszázad perének nevezték. Több irodalmi és filmes feldolgozása is van. A legelső 1929-es színdarab Patrick Hamilton tollából, amiből 10 évvel később a BBC TV-filmet készített. Hitchcock művét, ami szintén a tökéletes bűntény témáját boncolgatja 1948-ban készítette.

(Berto49 )
 

A kötél Alfred Hitchcock első színes filmje.

(Menyét Ibolya)
 

Szinte a teljes filmet egyetlen stúdióban forgatták le.

(Menyét Ibolya)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.