Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
31
Szereplők
2
Vélemények
5
Képek
2
Videók
 
Berto49   2019. 04. 14.

legújabb vélemény

Az áldozat Laura?

Fordulatokban gazdag bűnügyi film. Több helyen film noirnak jegyzik, de szerintem nem rendelkezik a műfaj összes jellegzetességével. A film forgatását Rouben Mamoulian kezdte el, de aztán Otto Preminger vette át a rendezést, állítólag az addig elkészült jelenetek a szemétkosárban landoltak. Egy nő halála miatt indul el a nyomozás, amelyet Marc McPherson hadnagy (Dana Andrews) vezet. Sorban kihallgatja a számos gyanúsítottat, miközben egyre jobban megkedveli a „vélt” áldozatot. A felébredő érzelmek teljesen jogosak, hiszen Laura alakítója a vonzó Gene Tierney. A hadnagy sikeresen megfejti a bűnügy egyre jobban összekeveredett szálait. Korának egyik leghíresebb nyomozós alkotása.

 
mrfaktor   2016. 04. 25.

Sose értettem az olyan embereket, akik úgy utasítják el a régi filmeket, hogy egyet sem láttak közülük. A Laura is bebizonyítja, hogy igazi csavaros krimik régen is készültek. Remekül vezet minket az orrunknál fogva és folyamatosan találgatjuk, vajon ki van az egész rejtély mögött. Persze a végére kiderül, hogy........ :)

A film összbevétele 4 360 000 dollár volt (imdb.com).

 

Laura (Gene Tierney) sokszor látható portréja fénykép alapján készült, amelyet utólag olajfestékkel tettek festményszerűvé.

(Berto49)
 

Eredetileg Rouben Mamoulian volt a rendező, de végül kirúgták.

(wintermat)
 

A film híres volt a fülbemászó főcímzenéjéről. Amikor Hedy Lamarrt megkérdezték, hogy miért utasította vissza a Laura szerepét, azt válaszolta, hogy "Nekem a forgatókönyvet küldték el, nem a zenei albumot".

(rbernadett)
 

A film híres betétdalának, amit David Raksin írt, Judy volt az eredeti címe, Judy Garland iránti tiszteletből.

(rbernadett)
 

A film sztárjai, Gene Tierney, Judith Anderson, Dana Andrews és Vincent Price három éven belül hunytak el egymáshoz képest.

(rbernadett)
 

Úgy volt, hogy Vincent Price elénekli a You'll Never Know című dalt egy parti jelentben, de végül a dal nem szerepelt a kész filmben.

(rbernadett)
 

Rosalind Russellnak felajánlották Laura szerepét, de ő túl kis szerepnek ítélte meg és ezért nem vállalta el.

(rbernadett)
 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(rbernadett)
 

Gene Tierney és Clifton Webb mind a ketten november 19-én születtek.

(rbernadett)
 

Az eredeti operatőrt, Lucien Ballardot kirúgták és helyette Joseph LaShelle-t szerződtették.

(rbernadett)