Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
86%

Alkony sugárút (1950)

Sunset Blvd.
Filmadatlap
 
27
Szereplők
10
Vélemények
13
Képek
1
Videók

Galéria (13)

Videók (1)

 
F79   2021. 12. 12.

legújabb vélemény

1
Minden eladó

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Egy olyan világban, ahol temérdek pénzt termel az illúzió, és eladóvá válnak az álmok, könnyen termékké válhat maga az álmodozó is. Írók, színészek, rendezők. Nevek és árfolyamok. Az egykor ünnepelt némafilmsztár magányosan, elfeledve, saját álomvilá... teljes kritika»

 
JcWh   2018. 11. 30.

1
Tökéletes Film noir

Egyszerűen zseniális és hátborzongatóan jó ez a film. Először szinkronosan láttam a filmet évekkel ezelőtt, már akkor is tetszett, de azt gondoltam, hogy többször nem biztos hogy meg fogom nézni. Majd nemrég megnéztem eredeti nyelven és teljesen magába szívott a film. Mai szemmel a történet már nem számít akkora durranásnak, de a színészi alakítások és a film hangulatteremtése utánozhatatlan és örök érvényű. William Holden cinikus megszólalásait és Gloria Swanson "kirohanásait" mindenképpen eredetiben kell hallani, úgy sokkal hatásosabb. Habár a szinkronos verzió sem rossz, de aki teheti az eredeti nyelven tekintse meg.

 
Milanman   2015. 02. 10.

1

Kétségtelenül a legjobb film amit valaha készítettek Hollywood belső életéről, az egykori csillogás elvesztéséről, az álomgyár korai időszakának sztárkultuszáról. Nem csak saját műfajában, de a teljes filmtörténelemben is megkerülhetetlen mestermű.

 
doroffee   2016. 02. 08.

1

Imádom ezt a filmet. Tökéletes film noir a film rapszodikus filmezési technikájával és a nagyon érdekes karakerekkel. Tökéletes korrajz az akkori Hollywoodról és mindenről, ami a kulisszák mögött van.

 
Henczi   2015. 05. 25.

1

kategóriájában egy kiváló film, mai filmeket tekintve is remek alkotás . Igazi magával ragadó dráma. Szineszi alakítást tekintve is egyedülálló, igényes film.

 
Berto49   2016. 11. 07.

0

A legjobb filmek egyike, Billy Wiilder egy zseni volt, mert a filmjeinek a többsége eléri ennek a noirnak a fantasztikus színvonalát. Swanson játéka egyszerűen csodálatos, ahogy a némafilmes színjáték összes kellékét bemutatja. Több egykori némafilms... több»

 
Bernie   2016. 07. 01.

1

A maga műfajában ez egy igazi remekmű. Talán ma már túl lassúnak, túl mesterkéltnek vagy túl teátrálisnak mondanánk, de tartsuk szem előtt, hogy egy klasszikust nézünk. Ennek előnye is van, aki nyitott az ilyen filmekre, azt az Alkony Sugárút vissza tudja kalauzolni a hatvanas évek csodás Hollywoodjába.

A film összbevétele 5 303 175 dollár volt (imdb.com).

 

Billy Wilder szerint William Holden színészi tehetségét mindig alábecsülte a közönség, ami abból adódhatott, hogy Holden nagyon természetesen és könnyedén alakított, így "az emberek észre sem vették, mennyire jó színész".

(JcWh)
 

A film megtekintése után Alfred Hitchcock mindenképp William Holdent szerette volna leszerződtetni következő filmje, az Idegenek a vonaton főszerepére. Holden kölcsönvétele a Columbia stúdiótól azonban olyan nagy összegbe került volna, ami jóval meghaladta volna a film költségvetését, így Hitchcock kénytelen volt Holden helyett Farley Grangert választani.

(JcWh)
 

Ronald Reagannek (az USA későbbi elnökének) annyira megtetszett William Holden alakítása a filmben, hogy elkezdte őt utánozni saját filmjeiben: ugyanúgy gyújtott rá a cigarettára, ugyanolyan ruhákat kezdett viselni, és még Holden cinikus szemöldök felhúzását is lemásolta.

(JcWh)
 

A film forgatásának büdzséje 180 ezer dollárral magasabb lett az előírtnál, ami Billy Wildert felettébb zavarta, mivel általában pontosan ki tudott jönni a stúdió által előírt keretből.

(JcWh)
 

Norma Desmond filmbéli villája később az 1955-ös, Haragban a világgal című filmben is feltűnt, majd 1957-ben lebontották, és helyére a 22 emeletes Getty Oil Vállalat központja került.

(JcWh)