Kevés annyira ikonikus alakja volt Hollywoodnak, mint Vincent Price, akinek már csak a neve hallatán is azonnal beugrik jellegzetes orgánuma. A legendás színész 29 évvel ezelőtt ezen a napon hagyott itt minket, most rá emlékezünk.

Messzenyúló gyökerek

Vincent Price 1911-ben látta meg a napvilágot Saint Louisban, apai nagyapja találta fel az egyik első sütőport, amivel szép vagyonra tett szert a család. A színész elmondása szerint családja igen messzire nyúló gyökerekkel rendelkezik, ugyanis felmenői közt ott lehet Peregrine White is, akit a történelem első fehér európai gyarmatosítójának tekintenek, aki már Massachusettsben született.

Vicent Price békében és jólétben nevelkedett, iskoláit Saint Louisban és Milfordban végezte. 1933-ban angol nyelvből és művészettörténetből diplomázott a neves Yale Egyetemen, ahol később tanított is. Egy évvel később London felé vette az irányt, hogy doktori címét ott szerezze meg művészettörténetből, de erre végül már nem került sor, ugyanis színésznek állt.

Színpadon kezdte

Miután Londonba költözött, egy év sem telt el és már színházban vállalt szerepeket. Nem is akármilyen színházban, ugyanis Orson Welles Mercury színházában állt színpadra. Elsősorban történelmi darabokban szerepelt, ami később ikonikussá vált, kifinomult beszédének volt köszönhető.

Első filmszerepére 1938-ig kellett várnia és mindjárt egy főszereppel indíthatott a Luxuskiszolgálás című vígjátékban. A ’40-es években főleg drámákban és bűnügyi filmekben kapott szerepeket, így játszott a Valakit megöltek, a Halálos bűn és A sötét világ filmekben is.

A horror koronázatlan királya lett

Az ’50-es években fordult a horrorfilmek felé, amely később az egész pályafutását meghatározó döntésnek bizonyult. Olyan filmekben szerepelt, mint a Panoptikum - A viaszbabák háza, a Tízparancsolat, az eredeti A légy (és folytatása), a Ház a Kísértet-hegyen vagy A bizsergető.

Szerepei ikonikussá tették, egyedi stílusa és orgánuma miatt gyorsan közönségkedvenccé vált. Később ennek köszönhetően keresett szinkronszínész is lett, több animációs filmben is hallhattuk a hangját. Érdekesség, hogy a Marvel egyik legnépszerűbb hősét, Doctor Strange-et is róla mintázták. Később az ő narrációját hallhattuk Michael Jackson Thriller című albumán is.

Magánélete, szenvedélyei

Vincent Price háromszor nősült élete során, házasságai általában elég sokáig tartottak. Első felesége Edith Barrett színésznő volt, akivel tíz évig alkottak egy párt, egy fiuk született. Egy évvel a válás után, 1946-ban feleségül vette Eleanor Mary Grantet, akivel 1973-ig maradtak együtt, házasságukból egy lányuk született. Végül 1974-ben nősült meg utoljára, ekkor Coral Browne-t vette feleségül.

A színészet mellett imádta a művészeteket, de nagyon szeretett főzni is. Második feleségével bejárták a világot és mindenhonnan receptekkel tértek haza, ebből nagy sikerű szakácskönyvet is összeállítottak.

Imádta a hullámvasutakat, fiával rendszeresen látogatták a vidámparkokat. A ’70-es évek végén az America Screams dokumentumsorozatban felkereshette a legnépszerűbb hullámvasutakat és kipróbálhatta őket.

Utolsó szerepe és halála

Vincent Price utolsó komolyabb alakítását az 1990-es Ollókezű Edward című moziban nyújtotta. Ekkor már súlyos beteg volt, ami a munkában is hátráltatta. Tüdőrákkal diagnosztizálták, ami végül 1993 októberében vitte el. Testét elhamvasztották, majd Malibuban a tengerbe szórták.