A Jeanne du Barry - A szerető egy 2023-as történelmi drámafilm, amit Maïwenn írt, rendezett és producált, és amelyben ő maga és Johnny Depp játszák a főszerepet.

Emellett Pierre Richard, Benjamin Lavernhe, Noémie Lvovsky, Pascal Greggory, Melvil Poupaud és India Hair is szerepelnek. A történet középpontjában Madame du Barry áll, aki intelligenciáját és vonzerejét felhasználva emelkedik ki a társadalomban. Ő lesz XV. Lajos király kedvence, egymásba szeretnek, és minden illemszabály és etikett ellenére du Barry átköltözik Versailles-be, ahol a kapcsolata a királlyal botrányt kelt a bíróságon.

Egy Harper's Bazaar France interjúban Maïwenn elárulta, hogy már 2006 óta tervezett filmet készíteni Madame du Barry-ről, miután látta Sofia Coppola Marie Antoinette című filmjét. Különösen vonzotta Madame du Barry karaktere, akit Asia Argento alakított, és röviddel ezután elkezdte olvasni a róla szóló életrajzokat.

A film eredetileg 650 moziban debütált Franciaországban, majdnem 4,1 millió dolláros bevételt hozva, több mint 550.000 jegyet értékesítve az első két hétben, ezzel kiemelkedett a Cannes-i nyitófilmek közül. Az utóbbi évtizedben csak A nagy Gatsby előzte meg.

Itthon a Telekom Filmpremieren elérhető.