Megdöbbentő, de igaz: Pinokkió meggyilkolta a legjobb barátját, őt pedig felakasztották az eredeti történetben

Emlékszel Tücsök Tihamérra, a Walt Disney Pinokkiójának bájos rovar narrátorára? Ő Pinokkió legjobb barátja, erkölcsi iránytűje és a gyerekfilmek történetének egyik legikonikusabb karaktere.

Ez mind szép és jó, csakhogy a karakter eredeti történetét kevesen ismerik. Valójában a Pinokkió eredeti regényében hősünknek elege lesz Tihamér kioktatásából, és megöli őt egy kalapáccsal. Pinokkió dühösen felugrott, felkapott a padról egy kalapácsot, és teljes erejéből a Tücsökhöz vágta, aki holtan esett le a falról!'.  Nem meglepő, hogy ez a jelenet nem került be a Disney mesébe. 

A legtöbb Pinokkió-adaptáció szentimentalizmusa mögött egy rendkívül különös és igen sötét, 19. századi regény rejlik, amely a szerző tragikus, valós gyermekkorából merít. A legtöbb embert, aki először a Disney-változatot látja, sokkolja az eredeti történet - idézi a brit Metro magazin Katia Pizzit, az Olasz Kulturális Intézet igazgatóját.

A mesét az évek során többször is finomították, bár a Disney+ és a Netflix (mától nézhető) két új Pinokkió-filmjében sikerült megőrizni valamit az eredeti sötétségéből. Carlo Collodi olasz író Pinokkió kalandjai című regénye először 1883-ban jelent meg, míg korábban egy gyermekeknek szóló magazinban folytatásos formában jelent meg.

Története nem azzal kezdődik, hogy Gepettó életet lehel egy Pinokkió-bábuba, hanem egy asztalosműhelyben lévő fadarabbal, amely nagyon is él, és azt szeretné, ha nem darabolnák fel. Pinokkió arra kéri az asztalost, hogy legyen óvatos, és ne üssön olyan erősen.

És szegény kis Pinokkiónak nem alakulnak jól a dolgai. Miután elszökik gazdájától, mindenféle erőszakos balhéba keveredik. Épphogy megmenekül attól, hogy tűzbe dobják, hogy egy éhes bábos meg akarja főzni, egy halász lisztbe mártja, hogy megsüsse, megtagadja a tanulást, amiért szamárrá változik, és a tengerbe dobják. 

A legmegdöbbentőbb mind közül, hogy Pinokkiót egy alkalommal visszatérő ellenségei, a Róka és a Macska meglincselik egy fáról. Collodi tulajdonképpen azzal fejezte be eredeti történetet a magazin hasábjain, hogy a fából faragott fiút felakasztották, mígnem az újjáélesztése iránti olvasói igény arra késztette az írót, hogy kiutat találjon a számára.

Pinokkió története ezután is elég sötét fordulatokat vesz, de végül megtanulja, hogy ne meneküljön a felelősség elől. Szorgalmasan tanulni kezd, "jó kisfiúvá" és végre igazi fiúvá válik.

Ha legközelebb a Pinokkiót nézzük, mostantól mindig az eszünkbe fog jutni, hogy hálásnak kell lennünk, amiért nem ezt a változatot filmesítették meg. 

81 Pinokkió  (2022)

animáció | családi | dráma | fantasy | musical

A klasszikus mese sötét hangulatú animációs változata az ikonikus rendező, Guillermo del Toro tolmácsolásában. több»