Meghalt a 'kelet Fellinije', Juraj Jakubisko

84 éves korában elhunyt Juraj Jakubisko szlovák rendező, forgatókönyvíró és operatőr.

Jakubisko, akit vizuális eredetisége és mágikus realizmusa miatt a "Kelet Fellinije" becenévvel illettek, 1938. április 20-án született a kelet-szlovákiai Kojšov faluban. A pozsonyi iparművészeti szakközépiskolában fényképészetet tanult, majd a prágai Előadóművészeti Főiskola (FAMU) filmrendezői szakán szerzett diplomát.

Kísérletező rövidfilmjeivel (Krisztusi évek) (1967) már nagyjátékfilmes rendezői debütálása előtt nemzetközi elismerést aratott. Az 1968-ban megjelent Zbehovia a pútnici a Velencei Filmfesztiválon hatalmas sikert aratott. A Dovidenia v pekle, priatelia (Viszlát a pokolban, barátaim) című tragikomédiát a hetvenes években betiltották, így Jakubisko évekig csak a dokumentumfilmes munkának szentelhette magát.

Csupán a hetvenes évek végén térhetett vissza a nagyjátékfilmes rendezéshez, ekkor jelent meg Építs házat, ültess fát! című filmje. Első angol nyelvű rendezése 2008-ban debütált, amely a Báthory - A legenda másik arca volt.

A kritikusok és a teljes szakma egyaránt a 20 század egyik legnagyobb szlovák rendezőjeként hivatkoznak rá. Ő volt az első kelet-európai rendező is, aki 2000-ben a belgrádi FEST-en elnyerte az Arany Pecsétet a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért.

Nyugodjon békében!

Hírességek, akiket 2023-ban veszített el a világ