Jorge Arantes. J. K. Rowling volt férje azt állítja, hogy ő segített megírni a több millió dolláros Harry Potter-franchise első könyvét.

"Amikor ő írta a könyvet, én is részt vettem benne, ő felolvasta nekem, én pedig neki" - mondta az 54 éves Arantes a Daily Mailnek - "Az első könyv lenyűgöző volt, az írás csodálatos volt, és mindig is szerettem, mert osztoztunk az irodalom, és különösen a gyerekeknek szóló irodalom iránti szenvedélyünkben."

Az egykori portugál televíziós riporter így folytatta: "A projekt hét könyvre szólt, és az elsőben nagyon benne voltam, és ezt ő is tudja. Akkor kezdte el írni, amikor még együtt voltunk."

A pár akkor ismerkedett meg, amikor a ma 57 éves Rowling angol nyelvet tanított a Portugália északi partjainál fekvő Portóban, és később, egy pörgős románcot követően 1992-ben kötötték össze az életüket. A szerencsétlen szerelmespárnak egy lánya született, mielőtt 1993-ban elváltak.

Eközben a vitatott írónővel nemrég interjút készítettek a The Witch Trials of JK Rowling című új podcastban, amely a nyilvános vitáiról szól. Ott azt állította, hogy Arantes megfenyegette, hogy elégeti kiadatlan kéziratának lapjait, ha úgy dönt, elhagyja őt. Rowling ekkor kezdte el fénymásolni az oldalakat, állítása szerint arra az esetre, ha a férfi beváltaná állítólagos ígéretét.

Arantes, aki elismerte, hogy megpofozta Rowlingot, a Daily Mailnek azt mondta, hogy az állítás felháborító: "Nem tudom, miért mondja most azt, amit mond, talán a három év COVID-kyranténtól képzelődik" - csapott le Arantes - "Meglepődtem, amikor erről olvastam. Én tagadom. Ennek semmi értelme. Miért tennék ilyesmit? Talán őt kellene megkérdeznie."

Rowling továbbá azt állította, hogy "kis tételeket" csempészett ki a házból abból, amiből később a Harry Potter és a bölcsek köve lett, majd az iskolában lefénymásolta, és a másolatokat egy szekrényben hagyta.

"És fokozatosan a tanári szoba egyik szekrényében, apránként, egy fénymásolt kézirat nőtt és nőtt és nőtt és nőtt, mert gyanítottam, hogy ha nem tudnék kijuttatni minden oldalt, akkor elégetné vagy elvenné vagy "túszul ejtené" őket" - emlékezett vissza.

"Az a kézirat mindig nagyon sokat jelentett nekem. Ez volt az a dolog, aminek a megmentését prioritásként kezeltem. Az egyetlen dolog, amit ezen túl prioritásként kezeltem, nyilvánvalóan a lányom volt, de akkor még bennem volt, így ő a lehető legnagyobb biztonságban volt abban a helyzetben."

Arantes a Daily Mailnek elmondta, hogy egyedül lakik Portóban, és hozzátette, hogy semmiféle kapcsolatot nem ápol lányával, a most 29 éves Jessica Rowlinggal.

Rowling - aki időnként Robert Galbraith álnéven ír - 2001-ben ment hozzá Neil Murray gyermekorvoshoz és neonatológushoz. A skóciai Edinburgh-ban élnek, és két gyermekük van, a 19 éves David és a 18 éves Mackenzie.