Heath Ledger a 2008-as Sötét lovagban nyújtott alakítása Jokerként nem csupán a fiatal színésznek hozott áttörést a karrierjében, hanem minden idők egyik legemlékezetesebb Batman filmjévé emelte Christopher Nolan rendezését.

Ledger felkészülését és hozzáállását a szerephez számos legenda övezi, az egyik legnagyobb talán az a jelenet, amelyben Joker felrobbant egy teljes kórházépületet. A stábnak csupán egyetlen egy lehetősége volt felvenni az egész mozzanatot, a fáma szerint nem is ment épp minden zökkenőmentesen a beállás során.

A jelenet szerint azután, hogy Joker kisétált az épületből, megnyomja a detonátort, ám az úgy tűnik, besül, a valódi robbanás pedig csak néhány másodperc múlva történik meg, mialatt a szereplő értetlenül áll az egész  „kudarc” láttán.

A korábbi híresztelések szerint valóban besült a pirotechnikus csapat kioldó szerkezete a felvétel alatt, így a pillanatot Ledger improvizációja mentette meg azzal, hogy végig a szerepében maradt, a váratlan robbanáskor pedig nem esett pánikba.

Mindezt azonban maga Nolan cáfolta a Gotham Uncovered: Creation of Scene című speciális kiadványban, amelyben elárulta, hogy maga Chris Corbuld állt elő az ötlettel, aki a speciális effektusokért felelt.

Bár úgy tűnik, hogy a jelenet körül kialakult legenda nem marad több egy jó sztorinál, mindez mit sem változtat azon a tényen, hogy Ledger a mai napig a rajongók talán kedvenc Jokere maradt.

Ha szeretnél látni néhány ritkán látott kulisszák mögötti fotót a film forgatásáról és Joker fotózásáról, lapozd át a fenti galériánkat.