Szeretjük a katasztrófafilmeket, mert általában nem csak izgalmasak és látványosak, de mellé van bőven dráma, van kikért aggódni és mindezt megtehetjük otthonunk biztonságos kényelméből. Ha felbukkan egy-egy ilyen mozi, azonnal cuppanunk is rá a képernyőre. Nincs ez most sem másképp, csak épp ezúttal a Netflixen őrülünk meg egy kis pusztulásért.

Az új őrületet pedig nem más okozza, mint az orosz Csernobil 1986! A film természetesen a híres atomkatasztrófa eseményeit dolgozza fel, amit nemrégiben az HBO minisorozata már megtett egyszer és ezzel piszok magasra is helyezte a lécet. Az, hogy a Csernobil 1986 megugorhatja-e ezt a lécet, most még erősen kérdéses, mindenesetre jelenleg mindenki erre a filmre kíváncsi a legnagyobb streaming szolgáltatónál.

A Csernobil 1986 történetének központjában egy tűzoltó áll, aki az elsők között érkezett meg az erőmű felrobbant reaktorához, hogy mentse a menthetőt. A hős Alexey épp újra egymásra találna egykori barátnőjével, és még az is kiderül, hogy van egy tíz éves kisfia, amikor a háttérben bekövetkezik a robbanás. Innentől pedig bekapcsol Alexey agyának hősközpontja, átveszi az irányítást és emberünk máris rohan, hogy részt vegyen a történelem legellentmondásosabb mentési akciójában.

Amíg az HBO sorozata nyugati szemmel igyekezett ábrázolni a történteket és próbálta némi objektivitással dokumentálni annak minden oldalát, addig a Csernobil 1986 igazi orosz móka lett. A film nem foglalkozik túl sokat holmi politikai következményekkel vagy a szovjet vezérkar próbálkozásával az ügy eltussolására. Helyette inkább a kőkemény Alexey akciózására fókuszál, aki hol tüzet olt, hol alámerül a reaktorcsarnok alá, hogy leengedve a tartály hűtővizét megakadályozzon egy még nagyobb természeti katasztrófát. Olyan apróságokkal nem nagyon foglalkoznak, mint a történelmi hitelesség és egyéb maszlagok.

Így lesz a történelem egyik legnagyobb atomkatasztrófájából hirtelen Hollywoodot is megszégyenítő akció-katasztrófafilm.