Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
56%

Csernobil 1986 (2021)

Chernobyl
Filmadatlap
 
26
Szereplők
6
Vélemények
13
Képek
2
Videók

Galéria (13)

Videók (2)

 
4EverAlfa   2021. 09. 20.

legújabb vélemény

0
Ruszki propaganda hálivúd

Az HBO minisorozat orosz reakciója hozta azt a szintet, amit vártam. Ezt egy ellenfilmnek szánták, bebizonyítandó, hogy nem volt akkora fejetlenség és hazudozás, mint ahogy sugallták a sorozatban. Én egy silány propagandafilmnek tartom, amivel mosdatták a jogelőd Szovjetuniót. Persze nem véletlenül egy hihető emberi tragédiába csomagolták, ami önmagában tényleg jó volt (10 év után újra egymásra talált család, apa-fiú viszony), de a katasztrófa okai, a válságkezelés még csak hozzávetőlegesen sem voltak érintve, kivéve a vízleeresztési bevetést, ami itt egészen másképp zajlott, mint az HBO-n, hogy melyik a hitelesebb, azt csak sejtem... Feltűnt, hogy mintha egy szovjet agit-prop film lett volna a bevezető rész, boldog szovjet emberek, szolgáltatások tárháza, csilli-villi KGST autócsodák, majd a vizes résznél profi felszerelések, míg az eredeti sorozatban a zseblámpa sem működött, nemhogy búvárcuccuk lett volna... A hősiesség és önfeláldozás itt is szépen volt ábrázolva, a hősök negatív oldalát sem rejtették el, de magára a katasztrófára nem adott magyarázatot, lehet, nem is ez volt a célja, de akkor miért háborodtak fel az oroszok az eredeti sorozaton, és miért nem egy cáfolat filmet készítettek? Sejtjük a választ. Azért nem bántam meg, hogy megnéztem, mert filmnek minőségi volt, csak nem hiteles.

 
Harper   2021. 07. 23.

a nap véleménye

2
Az orosz Csernobil-film gyengeségei

A 2019-es HBO minisorozat annak idején nagyon tetszett, és bár van 1986-ból személyes élményanyagom is (hiszen akkoriban az általános iskolában hetedik osztályos voltam, és nagyon jól emlékszem a híradásokra meg a pánikra), jó volt képbe kerülni az a... teljes kritika»

 
proximusser   2021. 07. 24.

1
Egy próbát megér

Ha az HBO minisorozatából indulunk ki, vagy bármelyik ismeretterjesztő csatorna adásaiból, vagy akár az okokról és következményekről szóló könyvekből, akkor ez nem azt tükrözi. Igazából egy teljesen más megközelítésből tárja elénk a tényeket, amit várunk is. A film természetesen nem a katasztrófa okairól és annak felelőseiről szól, mint ahogyan nem is a Szovjetunió erkölcsi megítéléséről. Mindinkább helyezi a hangsúlyt a személyes érzelmi világra, a vágyra, amit minden embert kíván. És az ehhez vezető út viszontagságait látjuk egy "család" szemével valamilyen szinten. Persze beköszön azért a Szovjetunióban uralkodó hierarchikus "katonai" szemlélet, ami azért vissza-visszaköszön a film folyamán. Mégis összességében egy nem profin összerakott filmet láthatunk. Habár maga a környezet, a légkör magával ragadó, és a filmtechnika azért naprakész, de mégis itt-ott vontatottá válik, vagy inkább hiányossá. Éppen emiatt nem fogja azt a hatást elérni, hogy a megnéztével elgondolkozzunk bármin is.

 
Dannybug1029   2021. 07. 25.

0
Sok volt a humbuk

Tipikusan ilyen csilli-villi hollywoodi produkcióra sikerült, csak persze orosz verzióban. :D

 
grigoriy1rem   2021. 07. 22.

0

Összességében azt kell, hogy mondjam, nagyon rossz. A rendező karrierjének vége véleményem szerint. Érdemes ezt a filmet inkább kihagyni.

 
Péter   2021. 07. 10.

0

Nem értem, miért született meg ez a film. Szörnyű.