2021.07.23 12:06 Harper Olvasottság: 6268x
2

Az orosz Csernobil-film gyengeségei

A 2019-es HBO minisorozat annak idején nagyon tetszett, és bár van 1986-ból személyes élményanyagom is (hiszen akkoriban az általános iskolában hetedik osztályos voltam, és nagyon jól emlékszem a híradásokra meg a pánikra), jó volt képbe kerülni az atomkatasztrófa pontos részleteivel kapcsolatban. Márpedig az HBO minisorozat tökéletesen elmagyaráz mindent.

Amikor később megtudtam, hogy az oroszok is készíteni fognak egy Csernobil-filmet, rögtön elhatároztam, hogy majd azt is megnézem, már csak a kiegyenlítettség jegyében is (nyugati-keleti megközelítés okán). A Netflix aztán műsortárába tette a filmet, és végre most megnézhettem. Az azonnal kiderült számomra, hogy itt egy teljesen más megközelítés valósul meg: Danila Kozlovsky (rendező és főszereplő) emberi sorsokat mutat meg, és egy ezeken keresztüli történetet "mesél el", és nem a tragédia okait, felelőseit tárja elénk.

Az orosz Csernobil-film gyengeségei

Egy szerelmespár – Olga és Alexej – sztorija a film, akik kezdetben kapcsolati válsággal küszködnek, majd jön a robbanás, és mindkettejük élete fenekestől felfordul. A férfi hőssé válik a mentésben és a katasztrófaelhárításában, a nő pedig egyetlen kisfiát próbálja menteni (aki sugárfertőzötté válik). Megható, megrázó tehát az alaptörténet, ám a kivitelezés unalmassá válik. Szinte semmit nem tudunk meg az atomkatasztrófa okairól, felelőseiről, nincs karakterisztika (nem ismerjük meg a különböző karaktereket), és az egész filmben aránytalanságoktól szenvedünk. Túl hosszú például a medence-leengedési jelenet, mely így egyhangúvá és monotonná teszi a film utolsó 40 percét.

Az orosz Csernobil-film tehát inkább közepes színvonalú. A női főszereplő, Oksana Akinsina valóban gyönyörű nő, és az alakítása is színvonalas, illetve Danila Kozlovsky is kitesz magáért, a végeredmény mégis lapos, főleg, ha az HBO ötrészes minisorozatával vetjük össze. Úgy gondolom, hogy csak megszállott Csernobil-fanoknak való ez a film, akik bármilyen témába vágó dologgal elvannak. Számomra 50-60%-os, míg a 2019-es angol sorozat erős 90%-ot kapna. Egyszernézős film tehát.

dráma | romantikus | történelmi

Egy hősies tűzoltó története, aki az elsők között dolgozott a csernobili katasztrófa helyszínén.

2