Közösség

Vélemény:

60 Csernobil 1986

(2021)

Sokkal jobb is lehetne

Majorkas   2024.08.02 23:27
0

A nagy sikerű HBO gyártású Csernobil-sorozat után elkészült az oroszok filmváltozata is. Nagyobb alkotást vártam, nem olyat, amelynek több mint a fele a szereplők magánéletéről szól, a katasztrófából már kevesebbet észlelünk, különösen annak előzményeiről. Majd a búváros akcióra próbálják kihegyezni a cselekményt a második felében, ami kissé zavaros volt. Legalább egy ilyen heroikus, megtörtént esemény feldolgozásába fektethettek volna valamivel többet, ha már a katasztrófa lényege kimaradt, saját nézőpont ide vagy oda. A sorozatban megkapjuk, ami itt nem volt meg. A női főszereplő (Oksana Akinshina) ismerős lehet a Sputnik c. orosz sci-fiből, amiben szerintem ennél nagyobbat alkot. A történet leginkább egy tűzoltó körül forog, akit Danila Kozlovsky alakít. Mindenhol ott van, és számítani lehet rá, próbálja a nem éppen átlagos életét jobbá tenni, de közben a fél világot is megmenteni. Egyébként korhű film, érződik a 80-as évekbeli szovjet hatás. Az utolsó jelenetek alatt a 4 és az 5 csillag között hezitáltam volna, persze, ha az egész film olyan lenne, de nem volt az. A koncepció egyébként a hétköznapi emberek hőstetteire próbált kiéleződni több-kevesebb sikerrel, ez értékelhető, teljesen lényegtelen, hogy most orosz, vagy nem. Nem ez ront a film minőségén, és a megtörténteken sem változtat. 6,5/10.