Mi köze Samuel L. Jackson fénykardjának a Ponyvaregényhez?

Megszámolni is nehéz, hogy Samuel L. Jackson hány filmben szerepelt kisebb vagy nagyobb szerepben. A cameókat már ne is vegyük ide. Kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedek egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze, akinek az egyik legnagyobb alakítása az 1994-es Ponyvaregényben volt. De mi köze ennek a Star Warshoz?

Samuel L. Jackson ugyebár többek közt a Star War előzménytrilógiában is felbukkant, ő játszotta Mace Windut. Habár a karakter maga talán annyira nem lett emlékezetes, mint a franchise sok más szereplője, egyvalamiről mégis minden rajongó felismeri: a lila fénykardjáról.

Samuel L. Jackson, akit George Lucas nagyon szeretett volna a filmjeiben tudni, egy nap érdekes kéréssel fordult a rendezőhöz. Azt szerette volna, ha lila fénykardot kap, mégpedig azért, hogy a nagy össznépi harci jelenetekben könnyen kiszúrja saját magát a tömegben. A rendező először vonakodott a dologtól, de végül rábólintott, ami történelmi dolog volt, hiszen addig csak vörös, kék és zöld fénykardokat láthattunk a filmekben.

A színész egyik ismérve, hogy karakterei meglehetősen sokat káromkodnak – általában komikus keretek között. Mint arról ő maga beszélt korábban egy interjúban, számára a káromkodás az idegesség levezetésére szolgál, ezzel tudja igazán kikapcsolni a feszültséget a fejében. Kedvenc szava járása pedig a bad motherf*cker, amit többek közt a Ponyvaregényben is elsüt.

És ez az, ami összeköti a Ponyvaregényt és a Star Wars filmeket. Ugyanis Samuel L. Jackson forgatáson kapott fénykardja nem csak azért érdekes, mert egyedülálló módon lila. Hanem azért is, mert a nyelébe bele van gravírozva a „bad motherf*cker” kifejezés is.