Leonardo DiCapriotól kevés színészi játékra volt szükség, amikor Jack Nicholson úgy döntött, hogy A tégla című film egyik sokkoló jelenetében spontán feldobja a dolgokat.

És hogyan csinálta? Úgy, hogy eltért a forgatókönyvtől, és fegyvert fogott a színésztársára. Úgy tudni, Nicholson azt érezte, hogy a jelenet nem elég intenzív, ezért jött elő a vad ötlettel, aminek eredményeképpen DiCaprio arcára őszinte meglepettség ült ki. Martin Scorsese rendező azt mondja, ha visszagondol a 2006-os film említett jelenetére, még mindig kirázza a hideg.

A tégla egy beépített rendőr és egy maffiás rendőrségi tégla történetét meséli el, akik megpróbálják azonosítani egymást. Abban a jelenetben, amikor Nicholson karaktere azt mondja, hogy patkányszagot érez, úgy döntött, hogy előveszi a fegyvert.

Az esetről Richard Schickel Conversations With Scorsese című könyvében Scorsese így nyilatkozott: "Az első dolog, amit Jack tett, hogy megszagolta az üveget, és azt mondta: 'Patkányszagot érzek'... Aztán fegyvert rántott. Nem mondta, hogy fegyvere van. Nagyszerű volt... Sok mindent kivettünk belőle, de Leo reakciója valós idejű... Még mindig kiráz a hideg... Annyira valóságos számomra".

A jelenetben látható, ahogy Nicholson a fegyverért nyúl, és forgatja a kezében, majd DiCaprióra szegezi. Ez meglepi DiCapriót, de mindig profi módon mustrálja tovább a főnökét és szerepben marad.

DiCaprio a film bemutatásakor tartott sajtótájékoztatókon felidézte, hogy a jelenet forgatása közben mit érzett. Így nyilatkozott: "A forgatáson a filmet nem lehetett megnézni: "Több olyan jelenet is volt, ahol fogalmam sem volt, mi fog történni a vásznon. Az egyik jelenetet konkrétan így csináltuk, és emlékszem, hogy Jack beszélt Martyval, mert azt mondta, hogy nem érezte elég ijesztőnek a jelenetet. Ez volt az egyik asztali jelenet. Ez volt életem egyik legemlékezetesebb pillanata, ami a színészi létet illeti. Emlékszem, hogy egyszer bejöttem a jelenetre, aztán másnap bejöttem, és a kellékes azt mondta nekem: 'Hát, légy óvatos, van nála egy tűzoltó készülék, egy pisztoly, néhány gyufa és egy üveg whisky'."

Bár egyesek azt állították, hogy a fegyver, amit Nicholson DiCaprióra rántott, valódi lőfegyver volt, nem pedig kellék, ezt nem erősítették meg. Az egyik néző így kommentálta a klip TikTok-posztját, amelyben azt állította, hogy a fegyver valódi volt: "Látnom kellene valamilyen törvényes bizonyítékot, mielőtt elhinném ezt. Kizárt, hogy a stúdió egy valódi, töltött fegyvert tartana a forgatáson, ami azt jelenti, hogy ez csak akkor történhetett meg, ha Jack egy olyan fegyvert hozott magával, ami a való életben is a tulajdonában volt, és nem szólt róla senkinek. A 'fegyver' lehet, hogy rögtönzött volt, de kizárt, hogy valódi és töltött."