Minden vádpontban felelősnek találták a nemi erőszakkal kapcsolatos polgári perben az Oscar-díjas rendezőt

Egy New York-i bíróság esküdtszéke bűnösnek találta Paul Haggis, Oscar-díjas rendezőt abban, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt szexuálisan bántalmazott egy korábbi filmes publicistát egy filmbemutató után.

A a négy férfiból és két nőből álló esküdtszék közel hat órán át tanácskozott, majd egyhangúlag 7,5 millió dolláros kártérítést ítélt meg a felperes Haleigh Breestnek, illetve büntető kártérítést javasolt, amelyről hétfőn születik döntés.

Breest 2017-ben perelte be Haggist, azt állítva, hogy a filmrendező orális szexre kényszerítette, majd megerőszakolta őt a sohói lakásában. Breest szabadúszóként dolgozott a 2013-as rendezvényen, amelyen Haggis vendégként vett részt. Bár nem tagadta, hogy a találkozás megtörtént, Haggis azt állította, hogy minden, ami történt közös megegyezésen alapult.

“Hálás vagyok, hogy lehetőségem volt arra, hogy igazságot és felelősségre vonást keressek a bíróságon, és hogy az esküdtszék úgy döntött, hogy a tényeket követi - és hisz nekem. A legnagyobb vigaszt ezen az ötéves jogi úton az a támogatás jelentette számomra, amelyet azoktól a nőktől éreztem, akik bátran megosztották saját történeteiket, és tudatták velem, hogy nem vagyok egyedül” - mondta Breest a döntést követően kiadott nyilatkozatában.

“Ez a per nem az igazságszolgáltatásról, hanem a pénzszerzésről szól számára. Ez a per teljesen tönkretette Haggis karrierjét, de Haleigh számára ez az ügy a pénzről szól. Ez egy fizetésnap” - mondta a szerdai záróbeszédek során Haggis ügyvédje, Priya Chaudhry.

Breest vallomásában korábban azt állította, hogy csak azután nyújtotta be a pert, miután látta, hogy Haggis elítélte Harvey Weinsteint a sajtóban, miután a producert 2017-ben szexuális zaklatással vádolták meg.