Az 1996-ban mozikba került egészestés Mission: Impossible egy igazi popkulturális jelenséggé nőtte ki mára magát. A film azóta további öt folytatást is megért, sokak számára talán mégis az első felvonása a franchise-nak lesz a legeredetibb darabja mindig is.

A film története szerint Hunt (Tom Cruise) ügynökre és csapatára vár a feladat, hogy visszaszerezze azt a feketepiacra került listát, amely tartalmazza a világ legjobb titkos ügynökeinek nevét. A küldetés azonban balul sül el, Hunton kívül pedig mindenki életét veszti az akció során.

A Mission: Impossible valójában sokkal nagyobb múltra tekint vissza, mint azt elsőre gondolnánk, bár a nyolcvanas évek végén készült egy sorozat már, a koncepció még ennél is korábbra, egészen a hatvanas évekre tekint vissza, amelynek ikonikus arca Jim Phelps, és az őt megformáló Peter Graves volt éveken keresztül.

Phelps karakterét az első filmes változatban Jon Voight alakította. Graves egy későbbi interjúban azonban elárulta, mennyire csalódott volt az 1996-os film kapcsán. Egyszerűen kiábrándítónak tartotta, hogy Phelps karaktere végül árulóvá vált, és gyakorlatilag így tűnt el a franchise-ban.