A forgalmazók ezen a héten is gondoskodtak arról, hogy ne maradjunk hétvégi program nélkül. Jönnek a díjszezon nagy esélyesei (Kódjátszma,Foxcatcher) , de kapunk akciót (Blackhat, Joker) , dramedyt (Joker), díjnyertes európai drámát (Szerelmes nővérek), mozikba kerül a legendás magyar mentőkutya életét feldolgozó Mancs, és egy olasz drámai vígjáték, az Öveket becsatolni! is.

Kódjátszma

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) hamar nagy figyelmet kelt a Cambridge Egyetemen újító gondolataival. Szakterülete a modern számítástechnika. Amikor Nagy Britannia hadba száll a Német Birodalom ellen, Alan újításainak a hadsereg is nagy hasznát veszi, de kódfejtőként ő is bevonul. Ekkor ismerkedik meg Joan Clarke-kal (Keira Knightley), akivel szoros barátságot köt, egymásba szeretnek, végül pedig összeházasodnak. Alan Turing azonban titokban homoszexuális. Titka folyamatosan kínozza, ráadásul ha kitudódik a dolog, kegyetlen büntetésre számíthat.

Nem hiába jelölték nyolc kategóriában is Oscar-díjra, a Kódjátszma kétségkívül a tavalyi év egyik legjobb filmje. A rendkívül hálás téma, valamint Benedict Cumberbatch, Keira Knightley és Mark Strong alakításai kiemelik a mezőnyből. Bár érződik rajta, hogy a díjszezonra készült, az ezzel járó manírokat jobban sikerült levetnie magáról, mint az egyébként szintén kiváló A mindenség elméletének. A legjobb szívvel ajánlható minden filmrajongóknak.

Foxcatcher

John Eleuthére du Pont (Steve Carell) furcsa figura volt. Bolondos, ugyanakkor paranoiás, de a skizofrénia tüneteit is mutatta. Gyűjtött bélyegeket, adott már ki madártani könyveket, sőt olyannyira rajongott a férfias sportokért, hogy még egy birkózócsapatot is támogatott. Jelenleg épp egy vegyipari óriáströszt vezetésére készül. A történet az ő és a két olimpiai bajnok birkózó testvér (Mark RuffaloChanning Tatum) közti kapcsolat alakulásáról szól, mely egy gyilkosságot követően váratlan és egyben tragikus fordulatot vesz.

Nem véletlen az 5 Oscar-jelölés, akárcsak Bennett Miller a legjobb rendezőnek járó díja sem a Cannes-i Filmfesztiválról. A Foxcatcher egy kiváló sportdráma, melyre az alakításai miatt is sokáig emlékezhetünk. A drámai szerepekben eddig ritkán látott, ám karrierjének csúcsán levő Channing Tatum remekül megbirkózott a feladattal, Mark Ruffalo remekelt, Steve Carell John Eleuthére du Pont szerepében pedig a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb színészi teljesítményét nyújtotta. Nálunk a Kódjátszma mellett egyértelműen ott van 2014 legjobbjai között. Akik nem bánják, ha egy történet kibontakozását türelmesen ki kell várni, nem foghatnak mellé vele.

Blackhat

Egy férfit szabadlábra helyeznek, hogy segítsen az Egyesült Államok és Kína kormányának elkapni egy rejtélyes cyber bűnözőt. Ezzel megkezdődik az őrült hajsza Chicagótól egészen Hongkongig.

Sokat várták Michael Mann filmjét, köztük mi is, azonban az amerikai premier utáni negatív visszhangok már elég baljósnak hangzottak. A Chris Hemsworth és Viola Davis nevével fémjelzett akció krimi a tengerentúlon nem csak a kritikusok, de a közönség körében is megbukott, melyet jól jeleznek a film csekély bevételei is. Mann filmje nem lett rossz a klasszikus értelemben, azonban sajnos beleolvad a középszerű mozik mezőnyébe, ami egy ilyen alkotógárdától kissé szegényes teljesítmény. Mann eddig csak jobb filmeket tett le az asztalra, így egy kicsit értetlenkedve állunk a helyzet előtt, nehéz lenne jó szívvel ajánlani.

Joker

Nick Wild (Jason Statham) egy profi Las Vegas-i testőr, de megvannak a saját gondjai a szerencsejátékkal. Miután az egyik barátját megveri egy szadista bandatag, Nick nem hagyja válasz nélkül az esetet. Ekkor azonban még nem tudja, hogy a támadó a helyi maffiafőnök fia. Nick egyik pillanatról a másikra az alvilág legsötétebb mélységeiben találja magát, miközben a maffia hajtóvadászatot indít ellene. A tét egyre nagyobb, azonban ez a játék csak kétféle módon érhet véget: mindent vagy semmit. A kétszeres Oscar-díj nyertes forgatókönyvíró, William Goldman tollából.

Stathamet sokadszorra látjuk már a jól ismert akcióhős szerepében, újdonságot így most sem kell várni tőle. Ő az egyik utolsó olyan, még fiatalnak számító, de klasszikus értelemben vett akcióhős, aki köré bátran fel lehet építeni egy filmet, de a Joker alkotói sajnos a színészhez kissé méltatlan mozit raktak össze. Hiányzik a feszesség, a ritmus és a pörgős akciók, a párbeszédek pedig gyakran unalomba fulladnak. Sajnos csak egy gyenge akciófilm, melynek hibáin a Statham rajongók még csak-csak túlléphetnek, de aki csak egy izgalmas mozira vágyik, talán jobb, ha másfele keresgél.

Későnérők

Megan húszas éveit tapossa, de elképzelése sincs a saját jövőjéről. Miután barátja, akivel már több mint tíz éve alkotnak egy párt, megkéri a kezét, a lány valósággal bepánikol. Ekkor ismerkedik meg a tizenhat éves Annikával, aki újra felébreszti benne a tinédzser kori tüzet. Megan egy rövid időre odaköltözik új barátnőjéhez, aki életunt, elvált apjával tölti mindennapjait. Csakhogy az apa túlságosan jó humorú és jóképű, ez a tény pedig nem hagyja hidegen Megant. 

A Későnérők egy kellemesen intelligens dramedy, női alkotóktól, alapvetően női témáról, randifilmnek ideális. Bár a történet sablonos, és ennek megfelelően a forgatókönyvnek vannak hiányosságai, Keira Knightley lazán elviszi a hátán a filmet.

Szerelmes nővérek

Az arisztokrata nővérek, Charlotte és Caroline ugyanabba a forrófejű íróba, Friedrich Schillerbe szeretnek bele. Dacolva a konvenciókkal úgy döntenek, megosztják szerelmüket a férfivel. Azonban amilyen játékosan indul hármójuk közös története, olyan hamar áll be a változás, mely a két nő megállapodásának végét jelenti.

Dominik Graf Berlinben Arany Medvére jelölt alkotása az utóbbi idők egyik legszebben fényképezett filmje. A kitűnő vizuális megvalósítás és a remek alakítások mellett azonban a sztori több ponton is leül. Az olykor vontatott történetvezetés ellenére azonban még így is kiemelkedik műfajának mezőnyéből, így az európai drámák kedvelőinek ideális választás lehet.

További premierek:

Mancs

Egy játékfilm a több száz életet megmentő világhírű mentőkutyáról, Mancsról és gazdájáról, Zoliról. Pejó Róbert filmje tisztelgés mentőkutyák előtt, mellyel emléket állít a legendás magyar farkaskutyának, Mancsnak is.

Öveket becsatolni!

Elena (Kasia Smutniak) és Antonio (Francesco Arca) mindenben teljesen ellentétei egymásnak. Hiába próbálnak meg ellenállni egymásnak, a kettejük közti vonzalom átírhatja a szabályokat. Csakhogy a dolgot tovább bonyolítja, hogy mert Elena Giorgio-val, Antonio pedig Elena legjobb barátnőjével, Silviával alkot egy párt, ráadásul Elena súlyos betegséggel küszködik...