Moziba be! - Hétvégi filmajánlóA kép forrása: Photo © Fox Searchlight Pictures

A forgalmazók ezen a hétvégén valódi filmcsemegékkel várják a látogatókat. Jön a Golden Globe-díjas Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), a stand-up comedy tematikájú magyar produkció, a Dumapárbaj, mozikba kerül A bolygó neve: Halál rendezői változata és egy dokumentumfilm a világ egyik legnépszerűbb tiniformációjáról, a One Direction: A színfalak mögött. De jön még a Shirley: A valóság látomásai, a Téli álom és a Nick Cave nevével fémjelzett 20.000 nap a Földön.

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Riggan Thomson hajdanában nagy hírnévnek örvendett a The Birdman filmekben nyújtott alakításának köszönhetően. A stúdió a franchise negyedik részét tervezi, de nem tudnak megegyezni a régi főszereplővel. Thomsonnak más tervei vannak, szeretne búcsút inteni a hollywoodi filmgyárnak, és inkább musicalt rendezne a Broadwayen. Munkához is lát, a darab premierje pedig vészesen közeleg, de egyre több nehézség adódik, amivel úgy fest, már nem tud megbirkózni. A kudarc elkerülhetetlennek tűnik, amikor a musical főszerepét alakító színész lesérül. A magunk részéről csak ajánlani tudjuk, a Birdman kétségkívül a tavalyi év egyik legjobb filmje. Michael Keaton zseniális alakítást hoz, az abszurd humor és az egész mögötti intelligencia igazi kuriózummá teszi Alejandro González Iñárritu alkotását.

A bolygó neve: Halál

James Cameron filmjét talán senkinek nem kell bemutatnunk. Egy igazi klasszikus, nem véletlenül veséztük ki e heti Kult-rovatunk hasábjain. Ripley hadnagy 57 év után kel fel a hibernálásból. Hazatérve tudja meg, hogy az eltelt idő alatt egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol korábban megtámadták őket. Amikor elvesztik a kapcsolatot a telepesekkel, Ripley-é és csapatáé a feladat, hogy leszámoljanak az idegenekkel. A rendezői változat tartogat néhány ínyencséget, melyet eddig nem láthattuk mozikba, a rajongóknak már csak ezért is érdemes lehet jegyet váltani, de a fiatalabb generáció sem veszíthet vele.

Dumapárbaj

A jó magyar komédia ritka kincs, azonban a szerkesztőségben alaposan megoszlanak a vélemények a stand-upos filmről. A történet szerint  egy kiégett humorista, akinek menedzsere,  próbálja meg egyengetni az útját. Azonban nincs egyszerű dolguk, ugyanis színre lép egy fiatal trónkövetelő (Kiss Ádám), aki csakhamar nagy népszerűségre tesz szert a fiatalabbak körében. Hadházi és Kiss rajongói megtalálhatják benne a számításaikat, de véleményünk szerint mindkét humorista jobban megállja a helyét a színpadon, mint a szélesvásznon.

One Direction: A színfalak mögött

Ki ne hallott volna a brit tehetségkutatóból induló fiúcsapatról és az elsöprő sikerről, melyre pillanatok alatt szert tettek? A dokumentumfilmben a formáció legutóbbi, "Where We Are" nevű turnéját kísérhetjük végig, melyre a közönség több mint 1 milliárd dollár értékben vásárolt jegyet. Billy Simpson filmje a srácok mindennapjaiba nyújt betekintést, így a rajongóknak ideális választás lehet, de azok, akik a formáció egy dalát sem tudják fejből, talán jobb, ha másfele keresgélnek.

Shirley: A valóság látomásai

filmje igazi kuriózum, melyben Edward Hopper tizenhárom festménye elevenedik meg. A képekből kibontakozó jelenetekben egy elbűvölő hölgy történetét követhetjük nyomon. Ritkán látunk vizuálisan ennyire erős és kreatív alkotást. Akik nem ódzkodnak a lassú filmektől, csak nyerhetnek vele.  

Téli álom

Törökország Oscar-jelöltje a legjobb külföldi filmek kategóriájában egy nehezen befogható dráma, de nem véletlenül nyerte meg Cannes-ban az Aranypálmát. A történet főszereplője, Aydin korábban színész volt, jelenleg egy kis szállót üzemeltet fiatal feleségével, Nihallal. Bár az üzletet fenn tudják tartani, a magánéletük meglehetősen viharos. Necla, a lány testvére éppen átesett egy váláson, és még nem tudta feldolgozni az eseményeket. Télen, amikor lehullik a hó, a szálló menedékké válik, azonban az összezártság csak még jobban feltüzeli az indulatokat. A Téli álom egy valódi mélységekkel rendelkező alkotás, mely erős nyomot hagy maga után, a súlyos drámák kedvelőinek aligha lehetne ettől jobb filmet ajánlani.

20.000 nap a Földön

20,000 nap a Földön Nick Cave, a legendás zenész, forgatókönyvíró költő és életművész szemszögéből. A filmben a képzelet és valóság keveredik, Cave valós életének eseményei a fantáziával mosódnak össze. Feltűnnek a Nick Cave & the Bad Seeds tagjai, Kylie MinogueRay Winstone és még sokan mások. Az alkotás egy bámulatos utazással mutatja be az alkotófolyamatot és a legendát, ünnepelve a szellem kreativitását és lendületét.