Nem szólalhat fel az Oscar-gálán Zelenszkij

Az elmúlt évben Volodimir Zelenszkijt tárt karokkal fogadták a díjátadók, a filmfesztiválok, sőt még a New York-i tőzsde is. Amikor azonban arról van szó, hogy a leghíresebb televíziós közvetítésen, az Oscar-gálán szeretne műsoridőt kapni, az ukrán vezető zárt ajtókkal találja szemben magát.

Zelenszkij akkor nyitott az Oscar-díjkiosztó, amikor a felmérések szerint az amerikaiak támogatottsága az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban gyengült.

Az Akadémia immár második egymást követő évben utasította el Zelenszkijt, aki a múlt havi berlini filmfesztiválon való (távoli) szereplése után az ABC vasárnapi Oscar-gáláján való virtuális szereplést remélt. Források szerint Mike Simpson, a WME ügynöke is közbenjárt az Akadémiánál, hogy adjanak teret a politikusnak, de az Akadémia továbbra is elzárkózott. Az Akadémia nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az Ukrajna elleni 2022. februári orosz inváziót követően Zelenszkij műholdon keresztül megjelent a cannes-i és a velencei filmfesztiválon, valamint a Grammy-díjátadón, és szeptemberben gyakorlatilag megkongatta a New York-i tőzsde nyitóharangját. A januári Golden Globe-gálán Sean Penn mutatta be Zelenszkijt, aki megismételte az elmúlt több mint 12 hónapban folyamatosan elmondott üzenetét, miszerint Ukrajna meg fogja nyerni az Oroszország elleni háborút, és megtapsolta "a szabad világ szabad embereit - azokat, akik egyesültek a szabad ukrán nép támogatására."

Simpson azért került a képbe, mert ő képviseli Aaron Kaufmant, aki Penn-nel együtt rendezte a "Szuperhatalom" című dokumentumfilmet, amely februárban debütált a Berlini Filmfesztiválon. A film különböző sajtóeseményein Penn felszólította az amerikai kormányt, hogy fokozza az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását, beleértve "a nagy hatótávolságú precíziós rakéták szállítását".

Decemberben Zelenszkij az Egyesült Államokba látogatott, hogy találkozzon Biden elnökkel, és sürgette a Kongresszust, hogy küldjön több katonai segélyt Ukrajnának.

De nem mindenki támogatja, hogy Zelenszkij több műsoridőt kapjon. Tavaly Will Packer, az Oscar-gála producere visszautasította Zelenszkij szereplésre vonatkozó kérését. Források szerint Packer abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy: "Hollywood csak azért szentel figyelmet Ukrajnának, mert a konfliktusban érintettek fehérek. Ezzel szemben Hollywood figyelmen kívül hagyta azokat a háborúkat világszerte, amelyek a színesbőrűeket érintik" - érvelt akkor Packer. Packer megkeresték, hogy tisztázza ezeket az állításait, de ő nem reagált.

Nem világos, hogy mi az indoklása az idei elutasításának, az Akadémia azonban hagyományosan inkább a filmes közösség hozzájárulására összpontosít, és távol tartja magát minden politikai kérdéstől.

Eközben nem az Akadémia az egyetlen csoport, amely elutasítja Zelenszkijt. Szeptemberben Zelenszkij csapata megkereste a Torontói Filmfesztivált, hogy a vezető műholdon keresztül jelenjen meg, de elutasították. A TIFF szóvivője akkor azt mondta, hogy a fesztivál "nem kommentálja a méltóságokkal, kormánytisztviselőkkel vagy nemzetközi nagykövetségekkel folytatott megbeszéléseket". A szóvivő hozzátette, hogy a fesztivál "szolidáris az ukránokkal itthon és külföldön egyaránt, és büszkén mutatja be az ukrán filmesek mélységét és kreativitását az idei fesztiválon".

Az elmúlt hónapokban Zelenszkij csapata felkérte Simpsont, aki olyan nagyágyúkat képvisel, mint Quentin Tarantino és Bong Joon-ho, hogy a tavalyi elutasítások után közeledjen a Globe-hoz, és újra megpróbálja megnyerni magának az Akadémiát.

Míg a Globes felkarolta az ötletet, és több perc műsoridőt adott Zelenszkijnek, az Akadémia továbbra is elutasító volt. Egy további személyes csavar, hogy Simpson fia, Tommy közreműködött a "Superpower" című dalban Tina Karol ukrán színésznő-popénekesnővel...