A Netflix ezúttal egy klasszikus regény adaptációját hozta el, mától látható a Nyugaton a helyzet változatlan.

Erich Maria Remarque azonos című regénye az első világháború borzalmait dolgozza fel. Nem kell tovább várni az Edward Berger rendezésében készült adaptáció netflixes debütálásra. A film bemutatójára ugyan már szeptember 12-én már sor került a Torontói Filmfesztiválon, ahol hatalmas kritikai siker lett, most azonban elérhetővé vált a Netflixen is.

MIRŐL SZÓL?
Már cselekmény elejétől kezdve egyértelmű, hogy ez nem egy tipikus háborús film. A frontra izgatottan masírozó, friss és fiatal arcú katonák mindennapjait a lövészárkokban zajló erőszak és terror szövi át a kezdetektől fogva. Az itt harcoló fiatal férfiak csakhamar szembesülnek azzal, hogy a háború egyáltalán nem az, amit odahaza meséltek róla, ebben a háborúban ugyanis nincs semmilyen hősiesség, kaland és dicsőség.

A RENDEZŐ VÉLEMÉNYE

“Sok amerikai és angol filmet nézek, mint mindannyian, és időnként akad köztük háborús vagy akár háborúellenes film is. És rendkívül szórakoztatónak találom őket. De úgy érzem, soha nem mutatják meg az én nézőpontomat, azt a szemléletet, amit én németként látok” - nyilatkozta Berger a The Hollywood Reporter magazinnak, aki számára fontos volt, hogy az első világháború német szemszögből is elmesélésre kerüljön.

“A mi nemzeti pszichénkben semmi sincs a bűntudaton, a borzalmon, a terroron és a pusztításon kívül” - tette hozzá a rendező.

MIÉRT ILYEN ISMERŐS A CÍM?

Remarque 1928-as regényét, amelyet saját lövészárokbeli élményei alapján írt, Lewis Milestone adaptálta angol nyelvű filmmé, amely 1930-ban elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Az 1979-es, szintén angol nyelvű, Emmy-díjas televíziós adaptációban Richard Thomas és Ernest Borgnine játszotta a főszerepet. Berger rendezése tehát az első alkalom, hogy a könyvet eredeti német nyelven adaptálják.

MIKORTÓL LÁTHATOD?

A Netflix műsorkínálatában október 28-tól elérhető a Nyugaton a helyzet változatlan, a film főszerepeiben Daniel Brühl, Albrecht Schuch, Devid Striesow, Michael Wittenborn, André Marcon, Anton von Lucke és Edin Hasanovic lesznek láthatók.

ÉRDEMES LÁTNOD?

A válasz határozott igen, még akkor is ha nem feltétlenül rajongsz a háborús filmekért. A Netflix most igazán kitett magáért, amiről az elsöprően pozitív kritikai fogadtatás is tanúskodik. Ha kedvet kaptál hozzá, nézd meg az előzetest idelent, a mafabos adatlapról pedig a Lejátszás a Netflixen-mezőre kattintva rögtön el is indíthatod, amennyiben van előfizetésed a streamingszolgáltatónál.

akció | dráma | háborús | történelmi

Egy fiatal német katona az első világháború nyugati frontján borzasztó események tanúja és elszenvedője lesz, melyek során kénytelen megtapasztalni a velőig hatoló szorongás... több»