A 2000-es évek elején Paolo Macchiarini sebész hatalmas népszerűségre és szakmai elismerésre tett szert transzplantációs eljárásának köszönhetően.

Macchiarini páciensei között ott volt Ferenc pápa, Barack Obama elnök és Hillary Clinton, majd egy ideig a stockholmi Karolinska Intézetben is dolgozott, amely az orvosi Nobel-díjat ítéli oda. Macchiarini orvosi renoméja azonban teljesen összetört, miután fény derült arra, hogy a gazdagsághoz és a sikerhez vezető út halott betegeken keresztül vezetett. Ezt tárja fel most a Netflix 3 részből álló Paolo Macchiarini, a kegyvesztett sebész című dokusorozata.

Ben Steele rendezése valóságos thrillerként bontakozik ki. Macchiarini transzplantációs műtétje őssejtekkel átitatott műanyag szélcsövekkel történt. Amikor a betegei folyamatosan haltak meg a transzplantációjuk után, az orvos ezt úgy hárította el, hogy ez egy kísérleti műtétnél várható volt.

A szkeptikusok végül elkezdték közelebbről is megvizsgálni az eljárásait, Benita Alexander, Macchiarini egykori menyasszonyának 2018-as esszéje szerint pedig a svéd ügyészek később megállapították, hogy Paolo soha nem végezte el az embereken végzett kísérleti műtétek előtt előírt állatkísérleteket.

“Nemcsak azt hazudta, hogy megvannak a műtéthez szükséges tudományos bizonyítékok, még akkor sem hagyott fel a kezeléssel, amikor a betegei haldokolni kezdtek. Szó szerint kísérleti nyúlként használta az embereket” - olvasható a jelentésben.

A Paolo Macchiarini, a kegyvesztett sebész már elérhető a Netflix műsorkínálatában, a mafabos adatlapon található Netflix ikonra kattintva pedig közvetlenül el is indíthatjátok a lejátszást, amennyiben rendelkeztek előfizetéssel a szolgáltatónál.

dokumentum | krimi | történelmi

Paolo Macchiarini munkája, aki 2011-ben a regeneratív orvoslás forradalmasítására vállalkozott azzal, hogy műanyag szélcsöveket ültetett be a gyógyulásra szoruló betegekbe.... több»

Rendező: Ben Steele
Szereplők: Paolo Macchiarini