82 Dűne  (2021)

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az év nagy fantasy-sci-fi durranása a Dűne lehet. A projekt hosszú évek óta készül, a forgatások – hazánkban is – jelenleg is folynak. Egy ilyen kaliberű film esetében természetes, ha a készítők önbizalomtól duzzadnak, erről adott tanúbizonyságot a látványvilágért felelős Tom Brown is.

Brown ugyanis nem kisebb filmklasszikushoz hasonlította a készülő filmet, mint A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetségehez, amelyet világszerte az egyik legnagyobb, legfontosabb fantasy alkotásként tartanak számon.

Könyvben, ha össze nem is hasonlíthatók, de státuszban mégis elég közel áll egymáshoz a két alkotás. Frank Herbert története egy távoli bolygón, az Arrakison játszódik, ahol az Atreides és a Harkonen ház küzd a bolygón található különleges anyag, a „fűszer” megszerzéséért. Ez az anyag ugyanis amellett, hogy hosszú életet és kimagasló intelligenciát biztosít, még a jövőbe látást is lehetővé teszi.

1984-ben David Lynch már készített egy filmet a történetből, de sokak szerint ez messze nem méltó a regényhez. Éppen ezért is várják milliók tűkön ülve, hogy elkészüljön végre Denis Villeneuve mozija. Ebben olyan színészeket láthatunk majd, mint Javier Bardem, Josh Brolin, Jason Momoa, Timothée Chalamet, Stellan Skarsgård vagy épp Zendaya.

Ha hinni lehet Tom Brown lelkes nyilatkozatának, akkor az új Dűne hatalmas durranás lesz. Persze ilyenkor a készítők hajlamosak kisebb túlzásokba esni, de azért A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetségevel csak nagyon kevés mozit lehet összehasonlítani. Hogy Brownnak igaza lesz-e, azt a decemberi premier után tudhatjuk csak meg. A hírek szerint egyébként az első előzetes még ebben a hónapban megérkezik!