Orosz trollok a felelősek Az utolsó Jediket ért gyűlölethullámért?

A Star Wars: Az utolsó Jedik körüli hiszti, a rajongók és a gyűlölködők csatározásai, a filmben szereplők betámadása és lejáratása igencsak megkeserítette a film- és Star Wars-rajongók szájízét az elmúlt hónapokban.

Úgy tűnik, hogy nincs ennél megosztóbb – vagy ezért nagyobb nyilvánosságot kapó – film a galaxisban, és az ember egyre kevésbé érti, hogy miért. Hogyan tud ilyen szélsőséges vehemenciát ölteni az, ami szimpla véleménynyilvánításnak indult?

Morten Bay kutatót kifejezetteb érdekelte ez a folyamat, amely a szociális médiában ment végbe, és el is töltött vele egy kevés időt, hogy felgöngyölítse a Twitteren megjelent gyűlölethullám eredőjét. A „A gyűlölködők felfegyverzése” című tanulmányában arról ír, hogy több mint 1200 tweetet gyűjtött össze, amik kifejezetten Rian Johnsont támadták – ezekből kiszelektálta azokat, amik csak képek vagy gif-ek voltak, illetve egy profilról több bejegyzést is megvizsgált.

Ami érdekes és meglepő volt a kiválogatott tweetekben: több mint a felük botoktól és internetes trolloktól származott, némi politikai felhanggal – vagyis a tweetek egy részét még csak nem is emberek írták, illete sok olyan bejegyzés volt, ami a film kritikája mellé politikai tartalmú megjegyzést is fűzött. Illetve néhány tweetelőről kiderül, hogy orosz troll.

Ám a kutató ezzel természetesen nem azt akarja mondani, hogy akinek nem tetszett a film, az egy orosz chatbot, de fel akarta hívni arra a figyelmet, hogy ez a fajta gyűlöletkommunikáció és szélsőséges érzelmeken alapuló, megosztottságra és félelemkeltésre irányuló véleménynyilvánítás nem tesz jót a társadalmaknak, illetve a társadalmi diskurzusoknak. A mi és ők kategóriában gondolkodás pedig veszélyes és szélsőséges narratívákhoz és megoldásokhoz vezet – ez pedig helyzetet is teremt, amit könnyű kihasználni. Ebben pedig nyilván még a filmet utálók és kedvelők is egyet tudnának érteni.