Hatalmas felháborodást keltett Stephen King Twitter-bejegyzése, amelyet nem sokkal az Oscar-díj jelöltjeinek kihirdetése után tett közzé az író.

King tagja a jelölőbizottságnak, így lényegében döntő szerepe is lehet abban, ki vihetik idén haza a szobrocskát, mindezzel kapcsolatban pedig a horror koronázatlan királya meg is osztotta gondolatait, amely sokaknak nem tetszett.

„Íróként 3 kategóriában tehetek javaslatot a jelöltek neveire: legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv, illetve legjobb eredeti forgatókönyv. Így részemről a diverzitás kérdése fel sem merült, hiszen az a színészek és rendezők mint egyének szemszögéből lehet jelentősége” – írta King, majd hozzátette: „Soha nem hoznék döntést a diverzitás szempontjából, csakis a minőségből. Nem lenne helyes, ha másként tennék.”

Az író szinte azonnal össztűz alá került, Ava DuVernay, a When They See Us rendezője például nem is titkolta csalódottságát, amiért pont az egyik legnagyobb példaképétől kellett mindezt olvasnia, amely meglátást egyszerűen „idejétmúltnak” találta.

King egy későbbi hozzászólásában azonban nem győzte hangsúlyozni, hogy alkotóként a legfontosabb, hogy mindenkinek egyforma esélyt és lehetőséget biztosítsanak a bizottság tagjai, így olyan döntést hozzanak, amely nemtől, bőrszíntől vagy szexuális beállítottságtól független.

Mindezek ellenére azt is érdemes megjegyezni az üggyel kapcsolatban, hogy az idei Oscar-jelöltek között csupán egy színes bőrű színészt találunk, Cynthia Erivot a Harrietből, a legjobb rendezőnek járó díjért pedig csakis férfi alkotók izgulhatnak majd.