Hosszú évek fiók mélyén porosodása után idén nyáron végül csak megérkezett Az új mutánsok a mozikba. Csakhogy tette ezt egy olyan időszakban, amikor hiába voltak nyitva világszerte a mozik, az emberek nem akartak vagy nem mertek beülni a filmekre. Ez, és a film egyébként is hányattatott sorsa végül meg is hozta az eredményt: Az új mutánsok csúfosan megbukott a pénztáraknál.

Josh Boone rendező filmje ugyanis a nyitó hétvégéjén végül 45 millió dollárral zárt, ami normál körülmények között igencsak gyenge nyitánynak számítana, főleg egy Marvel szuperhősfilmtől. De mint tudjuk, ezek most pont nem a normál körülmények hetei, hónapjai.

Az új mutánsok nemrégiben debütált a digitális online szolgáltatók kínálatában, egészen pontosan a Vudunál és a FandangoNow-nál. És lássatok csodát: a film szép csendben felkúszott az eladási toplisták élére. Ez persze nagy részt annak is köszönhető, hogy a kölcsönzési díja a szokásos blockbuster mozik töredéke, de igaz ez a végleges megvásárlási árára is. Az új mutánsok olyan újdonságokat utasított maga mögé, mint a Mulan vagy a Larry.

A film alapjául szolgáló képregény sokak szemében az X-Men képregények darkos változata, amely már-már hajlamos horrorba fordulni. A történet egy csapat tinédzser mutánsról szól, akik még nincsenek teljesen tisztában a saját képességeikkel. Közös bennük, hogy mindannyian sötét titkokat rejtenek a múltjukban és mindannyian egy titkos kutatólaborban vannak fogságban. Innen próbálnak meg kiszabadulni, ám ehhez nem csak a fogvatartóikkal kell szembenézniük, de külön-külön a saját múltjukkal is.

Az új mutánsok még akkor készült el, amikor a Disney és a Fox nem olvadtak egybe. Éppen ez volt az oka, hogy a film végül évekre a fiók mélyére került, mivel a felek sokáig nem tudtak megállapodni a jogi kérdésekben. Most viszont már mindenki számára elérhető, így már csak az a kérdés, hogy elég sokáig fent tudja-e tartani a rajongói érdeklődést, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben végül akár még anyagilag is sikeressé váljon.