Polanski szerint a MeToo mozgalom csak hisztiA kép forrása: https://theplaylist.net/roman-polanski-metoo-20180509/

A Filmakadémia május 3-án úgy döntött, hogy kizárja Roman Polanskit a soraiból – ezek utána  rendező ismét címlapokra került, ám nem a legjobb okokból.

A Newsweek lengyel verziója ugyanis lehozott most egy interjút, amely a kizárás híre előtt készült a rendezővel, és amelyben Polanski úgy nyilatkozik a MeToo mozgalomról, mint egy „kollektív hisztériáról, amely néha megesik a társadalomban”, és amelyet ahhoz hasonlít, amikor Észak-Koreában mindenkinek sírva kell fakadnia, ha meghal az államfő. A rendező szerint ez az egész nem más, mint totális képmutatás.

Polanski épp Lengyelországban volt, ahol a Igaz történet alapján című filmjével turnézott, amikor a fenti állításokat tette. A rendező ügyvédje a kirúgás hírét úgy kommentálta, hogy az egy idős ember populista okokból elkövetett politikai zaklatása.

A rendező és az amerikai közélet közötti ellentmondásos viszony évtizedekre nyúlik vissza: és aminek kezdetén Polanskit jogerősen is elítélték egy fiatalkorú szexuális zaklatása miatt, így el kellett hagynia az Egyesült Államokat. Még akkor sem léphetett az országba, amikor legutóbb 2002-ben Oscar-díjat kapott.

Ennek ellenére a legnagyobb nevekkel és sztárokkal dolgozik együtt még most is – de az amerikai határól tisztes távolságból. Kérdés, hogy mostani kijelentései és az akadémiából való kizárása milyen irányba befolyásolják karrierjét – illetve azokét, akik hajlandóak vele dolgozni.