Eva Green űrdrámája már a mozikban (Ígérem, hogy visszatérek)

Már a mozikban Alice Winocour filmje Eva Green és Matt Dillon, melynek premierje cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amit érdemes tudnotok Ígérem, hogy visszatérek-ről.

Az európai űrprogram óriási kihívás előtt áll, javában zajlik űrhajósaik felkészítése egy egy évig tartó űrutazásra, az ún. Proxima küldetésre. Sarah boldogsága azonban nem felhőtlen, mert bár tudja, hogy a karrierjének óriási lendületet adna a minden bizonnyal megismételhetetlen lehetőség, nem hagyja nyugodni a lelkifurdalás, amit a lánya miatt érez. Tudja, hogy Stella életében ő az egyetlen biztos pont, mivel egyedülálló anyaként neveli őt, senki sincs, akire nyugodt szívvel rábízhatná. Ugyanakkor a munkáját is szenvedélyesen szereti. Bizonytalansága a kislányra is ráveti árnyékát, s kettejük kapcsolata érezhetően megromlik a kialakult helyzet miatt. 
Alice Winocour drámája az anyaság és karrier sokszor egymással vetekedő próbatételeiről szól. Számos nívós filmfesztiválon kapott pozitív visszajelzést; San Sebastianban a zsűri különdíjával és az ökumenikus zsűri különdíjával jutalmazták, Torinóban különdíjban részesült.

 A film rendezői székét Alice Winocour foglalhatta el (Maryland, Augustine), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger, Sandra Hüller, Zélie Boulant, Aleksey Fateev és Trond-Erik Vassal. A forgatókönyvet Jean-Stéphane Bron és Alice Winocour szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Alice Winocour rendező, aki maga is egy kilenc éves kislány édesanyja elmondta: "Körül akartam járni egy anya és lánya elválásának folyamatát, ami egybecseng az űrhajós és a Föld közti elszakadással."
  • Alice Winocour elmondta, hogy már gyerekkorától nagy érdeklődéssel figyeli az űrutazókat, és mindig is érdekelte őt az űrhajósok kiképzése.
"A filmekben a problémák általában az űrben, és nem a Földön következnek be, de egy űrhajós életének a nagy része valójában a felkészülésből áll. Vannak köztük, akik ennek ellenére végül sosem jutnak ki a világűrbe" - mondta.
  • Alice Winocour rendező egy interjúban elmondta, hogy az motiválta a film elkészítésére, hogy bemutassa, hogy egy nő lehet szuperhős és anya is egy személyben. A több női űrhajóssal is beszélgetett, és arra lett figyelmes, hogy a nők a férfi kollégáikkal ellentétben kevesebbet beszélnek a gyerekeikről, mivel attól tartanak, hogy így kevésbé tekintenék őket hitelesnek a szakmájukban. "Van itt ez a domináns terület, egy társadalmi konstrukció, melynek értelmében egy gyermek inkább az anya felelőssége. Ez a feminista ügy artikulálódik a filmben."
  • "Ez egy maszkulin világ. Az űrhajósok ruháin például váll nehezék van, mert a férfiak alapvetően erősek vállban, míg a nők inkább csípőben erősebbek" - mondta a rendező, Alice Winocour, majd hozzátette, hogy filmjével tisztelegni szeretett volna azon nők előtt, akik vállalják, és végigcsinálják a kiképzést. Jelenleg az űrhajósok mindössze 10 százaléka nő. Az első két nő űrsétáját a NASA korábban lefújta, ugyanis nem volt két M-es szkafanderük.
  • Alice Winocour már a forgatókönyv megírása közben ellátogatott az Európai Űrügynökségbe, Cologne-ba. Itt ismerkedett meg az űrhajóssal, Thomas Pesquet-vel, aki ekkoriban az első űrutazására készült. Pesquet maga is feltűnik a film egy pontján. "Edzőkkel is dolgoztunk, azt szerettem volna, hogy a párbeszédek minél hitelesebbek legyenek. Minden, amit a filmben látható, az a valóságon alapul. A felkészülés célja, hogy az Európai Űrügynökség felkészítse az űrhajósok testét a hosszú távú utazásra" - nyilatkozta a rendező.
  • A film szereplőválogatása során több mint 300 gyerekszínészt hallgattak meg Stella szerepére. Az alkotók választása Zélie Boulant-ra esett, akinek a Proxima a második mozifilmje.
  • A Proxima Alice Winocour rendező pályafutásának harmadik egészestés mozifilmje.
  • Diane Kruger egy 2016. augusztus 9-i, Alice Winocour-ral adott interjújában érdeklődését fejezte ki a film főszerepe kapcsán, a rendező választása azonban végül Eva Greenre esett.
  • A film forgatása az Európai Űrügynökség létesítményeinek falai között zajlott.
  • A Proxima is felkerült arra a szűk listára, melyből Franciaország kiválasztotta, melyik francia filmet nevezi a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájába a 2020-as Oscar-díjra.

Hazai premierdátum: 2020.09.10.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

akció | dráma | kaland | sci-fi

Az európai űrprogram óriási kihívás előtt áll, javában zajlik űrhajósaik felkészítése egy egy évig tartó űrutazásra, az ún. Proxima küldetésre. Sarah boldogsága azonban... több»