Steven Spielberg legújabb alkotása, a Ready Player One a nem túl távoli jövőt festi le nekünk – és a virtuális valóság szépségeit és hátulütőit próbálja megfogni.

A film Amerikában nagy sikert aratott, és a kritikusok igen jó véleménnyel nyilatkoztak róla – ahogy a nézők is. De mi a helyzet a hazai közönséggel?

Azt joggal mondhatjuk, hogy nagyjából egyezik az ízlésünk: sok kritika dicséri a film látványvilágát és annak beszippantó erejét, a Spielbergnek köszönhető profi rendezést, amiből kimaradnak az üresjáratok, de megmarad benne a szív.

A Filmezzünk kiemeli a mai és az elképzelt jövő közötti párhuzamot – vagyis a virtuális valóság és a való élet közötti egyre nagyobb szakadékot. Erre a Smoking Barrels is felhívja erre a figyelmet, miszerint a film csiszolhat a technikáról való gondolkodásmódunkon, de a cikk szerzője szerint nem csak ezért érdemes megnézni a filmet, hanem azért is, mert tele van mindenféle apró utalással mind Spielberg munkásságára, mint a számítógépes játékok világára, és olyan sűrű történetet ad, amit érdemes többször megnézni.

A Supernatural Movies szerint a Ready Player One az a fajta film, amit érdemes moziban megnézni, olyan nagyívű a látványvilága – és a kicsit sablonos történet és karakterek ellenére az a remek benne, ahogy az egészet vászonra álmodták. A Corn and Soda írója viszont nem különösebben kedvelte a filmet, mert szerinte nem több egy hatalmas költségvetésű, rajongói mash-upnál, amiben túl sok utalás van ahhoz, hogy azok valóban eljussanak az agyunkig.

A Popcorn Project úgy összegzi a filmet, hogy az az elmúlt hatvan év popkultúrájának esszenciája, legyen szó ezen kultúra bármely szegmenséről – és ez olyan élményt ad, amely a fogékony nézőket maximális kielégíti, ám bírálja egy kicsit a film mondanivalójához vezető utat. A Vox szerint pedig a Ready Player One megállás nélkül egy dolgot akar csak: szórakoztatni – ami a moziba járás fő szempontja.

A film a mafab.hu-n jelenleg 90 ponton áll a nézői értékelések szerint, így úgy tűnik, hogy a moziba járó közönség is elégedett vele, és nagyban dicsérik a film látványvilágát, hangulatát és a nosztalgiavonatot, amire felültet, majd lerobbantja az agyad.

Ha láttad a filmet, és kikívánkozik belőled a vélemény… ne felejtsd el megosztani velünk!