Robin Williams lánya megszólalt az apja hangjának MI-vel történő újraalkotása kapcsán

Robin Williams lánya, Zelda Williams is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy néhai édesapja hangját újraalkották a mesterséges intelligencia segítségével.

“Nem vagyok pártatlan hang a SAG mesterséges intelligencia elleni harcában. Évek óta tanúja vagyok annak, hogy hányan akarják kiképezni ezeket a modelleket, hogy olyan színészeket hozzanak létre/reprodukáljanak, mint apa, akik nem tudnak hozzájárulni a felhasználásukhoz. Ez nem elméleti kérdés, ez nagyon-nagyon valóságos” - írta Zelda William egy instasztoriban.

“Tudomásomra jutott, hogy a mesterséges intelligenciát arra használják, hogy az ő 'hangján’ olyan dolgok szólaljanak meg, amit az emberek hallani akarnak, és bár személy szerint zavarónak találom, a következmények messze túlmutatnak a saját érzéseimen. A még élő színészek megérdemlik az esélyt, hogy a döntéseinkkel karaktereket alkossan,, hogy rajzfilmekben kölcsönözzék a hangjukat, és hogy emberi energiát és időt fektessenek az előadásukba” - teszi hozzá Zelda.

Az egyik fő oka annak, hogy a WGA és a SAG-AFTRA tagjai sztrájkolni kezdtek, hogy biztosítást kapjnak a mesterséges intelligencia ésszerű felhasználására a filmiparban. A WGA nemrégiben lezárta a sztrájkot, az SAG-AFTRA pedig a napokban újra tárgyalni fog a stúdiók képviselőivel.

“Ezek az ‘újraalkotások’ a legjobb esetben is a nagyobb emberek gyenge mása, de a legrosszabb esetben egy borzalmas Frankenstein-szörnyeteg, amelyet mindannak a legrosszabb darabjaiból raktak össze, ami ez az iparág, ahelyett, amit képviselnie kellene’ - zárta a mondandóját Zelda Williams.