87 Rocky II  (1979)

Korábban már írtunk néhány sortRockyról, amely közel 40 évvel ezelőtt nem csupán elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, de Sylvester Stallone karrierjében is meghozta az áttörést.

Talán nem is volt kérdés, hogy elkészüljön a folytatás, amely az első rész sikere után már jóval nagyobb, közel 7 millió dolláros költségvetésből került kivitelezésre. Bár azóta egy egész franchise épült a kultikus filmből, alighanem mind a szakma, mind pedig a rajongók egyetértenek abban, hogy a Rocky II volt egyben az utolsó produkció, amely meg tudta közelíteni az első rész sikerét.

Az eredeti Rocky tehát tarolt a megjelenését követően, és olyan sztárok is nagy rajongóinak számítottak a filmnek, mint Elvis Presley és Charles Chaplin. Azonban nem csupán a zene- és a filmipar nagyjait nyűgözte le Stallone alkotása. Minden idők egyik legnagyobb sportolója, Muhammad Ali is odáig volt a Rockyért. Talán nem is csoda, hiszen róla mintázták a széria egyik legemlékezetesebb karakterét, Apollo Creedet. Ali odáig volt a figurától, akinek filmben látható mozgástechnikája szinte megszólalásig hasonlít a boxlegendájának megjelenésére. Ali külön vetítést szerevezett a Rocky II bemutatójára, amelyet a korszak egyik legnagyobb szakmai presztízzsel bíró filmkritikus, Roger Ebert társaságában nézett meg.

Ugyan a Rocky II nem nyert Oscar-díjat, azonban az 1980-as People's Choice Awards győzteseként bebizonyította, hogy továbbra is a széles nagyközönség egyik kedvenc bajnoka.