Rocky: Stallone Chaplint és Elvis Presley-t is visszautasította

Közel negyven évvel ezelőtt került a mozikba az első Rocky. Ez volt az a film, amely az addig szinte teljesen ismeretlen Sylvester Stallone számára meghozta az első komolyabb elismerést.

Sly annak idején mindössze három nap alatt írta meg a film forgatókönyvének vázlatát, amelyet a United Artists stúdió 340 ezer dollárért meg is vásárolt volna azzal a feltétellel, hogy a színész nem játszhat a filmben. Stallone teljesen a magáénak érezte Rocky szerepét, így ez a megállapodás nem jött létre, végül azonban sikerült egyezségre jutni abban, hogy a színész heti 350 dolláros bérezésért eljátszhatja a főszerepet, a forgatókönyvet pedig a stúdió végül mindössze 20 ezer dollárért vásárolta meg, a film költségvetését minimálisra, alig 1 millió dollárra csökkentetve.

A Rocky végül hatalmas siker lett, ráadásul 1976 elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek és vágásért járó Oscar-díjat, ezen túlmenően pedig egy Golden Globe-díjat is hazavihetett a legjobb drámai filmnek járó kategóriában. Stallone ezzel egy csapásra keresett színésszé vált. Ki gondolná azonban, hogy a film- és a zeneipar legnagyobbjainak is felkeltette az érdeklődését. Charles Chaplin például levélben is megírta Slynak elismerését, és hogy Rocky karaktere saját némafilmes alakításait idézte fel benne. Chaplin meghívta svájci otthonába Stallonet, ám a fiatal színész nem élt akkoriban ezzel a lehetőséggel, amelyet elmondása szerint a mai napi bán. Hasonlóképpen Elvis Presley is meghívta Slyt magához Mephisbe, hogy közösen nézzék meg a filmet, ám a Királynak csalódnia kellett, mert a sportolót alakító színész szintén elutasította a meghívást.

A Rocky később több folytatást is megélt, bár a későbbi epizódok nem igazán tudták hozni az eredeti rész sikereit, noha a Rocky Balboa 2007-ben újra nagyobb elismerésnek örvendett, ráadásul a Creed: Apollo fiában nyújtott alakításáért Stallone 2015-ben Arany Málnát-jóvátevő díjban részesült, emellett pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe szobrocskát is hazavihetett.

89 Rocky  (1976)

dráma | sportfilm

Nem könnyű az élet a szegénynegyedben, és bár lehetetlennek tűnik, de Rocky Balboa megpróbál kitörni. Sok lehetősége nincs, így a sporttal, pontosabban a boksszal próbál... több»