Arnold Schwarzenegger a közösségi médiában sok rajongót feldúltan és értetlenül hagyott, miután az Auschwitz Múzeum vendégkönyvébe a Terminátor - A halálosztó ikonikus "Visszajövök"/"I'll be back" mondásával írta be magát.

A múzeum hivatalos Twitter-fiókja osztotta meg Schwarzenegger aláírását. A színész azután látogatott el Auschwitzba, hogy az év elején átvette az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítványtól a gyűlölet elleni küzdelemért alapított díjat.

A Terminátor vendégkönyvben való idézése miatti visszhangok közepette az Auschwitzi Múzeum a Twitteren a következő magyarázatot tette közzé a színész aláírására: "Ezt a látogatást viszonylag rövidre terveztük. A bejegyzést ígéretnek szántuk arra, hogy visszatérünk egy újabb, alaposabb látogatásra".

"Tanúja vagyok a nácik által szétvert ország romjainak" - írta Schwarzenegger akkor közleményében - "Saját szememmel láttam, hogy ez a gyűlölet hogyan csúszott ki az irányításunk alól, és ezeket a fájdalmas emlékeket megosztom a világgal, abban a reményben, hogy megelőzhetjük a jövőbeni tragédiákat, és a katonákat személyes felelősségre nevelhetjük. Kiállok az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány mellett és az ő oktatási küldetésük mellett."

Az Auschwitz Múzeum szerint Schwarzenegger azért látogatott el az emlékhelyre szeptember 28-án, hogy "tisztelegjen a tábor összes áldozata előtt, és elmélyítse történelmi ismereteit, amelyek segítenek neki a mai előítéletek elleni küzdelemben".

A múzeum magyarázatot adott Schwarzenegger aláírására, miután a rajongók a közösségi médiában kritizálták, hogy az "ízléstelen" és "komolytalan". Ahogy az egyik felhasználó írta: "Nem biztos, hogy a hangnem teljesen megfelelő volt".