Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
85%

Az őrület határán (1998)

The Thin Red Line
Filmadatlap
 
28
Szereplők
19
Vélemények
11
Képek
2
Videók

Galéria (11)

Videók (2)

 
NONO   2021. 10. 26.

legújabb vélemény

1
Hihetetlen

Nem akarom elhinni, hogy enélkül a film nélkül tudtam élni. Amikor először megláttam ezt a filmet, teljesen ledöbbentem, szavakat nem találtam, annyira elképesztő volt számomra. Nem egy szokványos háborús filmről van szó, és ez az igazán különleges benne, senki ne számítson hatalmas és 10 percekig tartó csatajelenetekre, ez a film a párbeszédekre és a katonák pszichikai állapotára koncentrál. Maga a film kicsit a háborútól valamilyen szinten el is tér, rengeteg olyan dolgot vet fel, ami az életben is sokat segít, és elmélkedhetünk rajta. És mi ez a szereposztás? De komolyan, nagyobbnál nagyobb nevek játszanak benne, ott van a zseniális Sean Penn, aki ezt a filmet is elvitte, de nagyon. Viszont a többiekre se panaszkodhatunk, Elias Koteas Staros százados szerepében elképesztő, ugyanúgy Nick Nolte is, és hát még a legapróbb szerepekre is olyan színészeket hívtak be, mint például George Clooney, Jared Leto, John Travolta, John Cusack, és még sorolhatnám. Mindenképpen ajánlom mindenkinek ezt a kortalan remekművet.

 
erare   2015. 02. 10.

2

Nem szeretem a háborús filmeket - de mit tudtam én ezt gimisként?! De megszerettem. Amennyire ezt a műfajt lehet. Máig bennem élnek az arcok, az őrület határán táncoló sorsok. Alapfilm. A Szarvasvadász után a második olyan film a 'polcomon', mely e témában született.

 
hsanya182   2017. 11. 07.

2

Természet-élet-halál körfogásának bölcsességeivel fűszerezett, lelki mélységű háborús film. Csodás természeti tájak és kameranézetek vannak ahogyan a katonák vonulnak a sejtelmes vidéken. Elég hosszú, de nagyon tanulságos az értelmetlen vérontásról é... több»

 
Deku   2017. 07. 11.

0

Láttam én már ennél sokkalta jobb akció dús háborús filmet. Ez nekem túl lapos volt mind színészileg mind pedig történetileg. Elképesztő, hogy ilyen rémesen rosszul felépített filmet kiadtak. A karakterek például egyszerűen rémesek. Nagy csalódás volt nekem.

 
dailyfilmsan   2018. 11. 03.

0

Érdemes a megtekintésre. Elsőre nekem is úgy tűnt hogy megint egy háborús film ami csak azért kepott jó értékelést mert a kínt mutatja be, nem mellesleg tele jó színésszel. Mégis meglepődtem mert egy másik szemszögből akarta elém tenni Guadalcanal-t.... több»

 
pisti18   2015. 08. 26.

1

Kiváló szereposztással, képi világgal, zenével és félelmetesen jó vágással operál a film. De mind ez csak körítés a történethez, illetve a sokszor csontig hatoló, filozófiával átszőtt monológokhoz. Ja,ha a Fury vagy a Becstelen Brigantik a kedvenc filmed, akkor lehet,hogy ez nem a Te filmed:D

 
Milanman   2015. 05. 04.

0

Malick filmjei mindig gyönyörű, ám néha fájdalmas képekkel beszélnek az emberi természetről, a viszonyrendszerekről és az "Őrület határán" esetén a háborúról. Kevés olyan film van, aminek sikerül ilyen pontosan megragadni annak valódi természetét.

A film összbevétele 98 126 565 dollár volt (imdb.com).

 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Robert Michael Geisler producer már 1989-hen felvetette a film ötletét Terrence Malicknak.

(SódóGA)
 

A filmhez két repülőgépet használtak, egy Harvardot és a Wirrawayt, amiket úgy festettek és alakítottak át, hogy hasonlítsanak egy USN Douglas Dauntless bombázóra.

(SódóGA)
 

Terrence Malick 100 napot forgatott Ausztráliában, 24 napot a Salamon-szigeteken és 3 napot Amerikában.

(SódóGA)
 

A film első vágása 7 hónapig tartott, ekkor még 6 óra hosszú volt.

(SódóGA)