Siker vagy bukás? Befutottak az Indiana Jones és a sors tárcsája bevételi adatai

A Disney Indiana Jones és a sors tárcsája című filmje a nyitóhétvégén 60 millió dollárt gyűjtött be. Kérdés, hogy ez mennyire minősül sikeres kezdésnek egy ekkora projektnél/kultfilmnél?

A válasz, hogy egy idősebb közönséget megcélzó mozifilmtől még elfogadható volna, de Indy ötödik kalandja - jelenleg - minden idők egyik legdrágább filmje... 295 millió dollárba került és ebben még nem voltak benne a marketing költségek.

Jelen állás szerint ahhoz, hogy a franchise ötödik része nyereséges legyen, olyan hőstettre lenne szükség, amely még a legendás Indiana Jones-t is próbára tenné...

"Ez egy gyenge nyitás" - foglalta össze David A. Gross, aki a Franchise Entertainment Research nevű filmes tanácsadó céget vezeti - "A legtöbb akció-kalandsorozat az ötödik epizódnál befejeződik, és ez itt is így van".

A hétvége egyébként is elég lelombozó volt, ami a bevételeket illeti, mivel a DreamWorks és az Universal 70 millió dolláros költségvetésű családi filmje, a Ruby Gillman, tinikráken a hatodik helyen debütált, 5,2 millió dolláros bevétellel. A Sors tárcsája és a Ruby Gillman mellett a DC legújabb szuperhős kalandfilmje, a Flash – A Villám a harmadik hétvégéjén 5 millió dollárral a 8. helyre zuhant, ami újabb kínos, 67 százalékos visszaesést jelent. A film még nem lépte át a 100 millió dolláros bevételt, a jegyeladások eddig 99,2 millió dollárnál tartanak.

Az amerikai bemutatót tekintve a legújabb Indiana Jones meg sem közelítette elődjét, a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmet, amely 15 évvel ezelőtt 100 millió dollárral nyitott. A közönség és a kritikusok is mérsékelt lelkesedéssel fogadták A sors tárcsája című filmet, amely a CinemaScore-on B+ pontszámot kapott, a Rotten Tomatoes-on pedig mindössze 68 százalékos értékelést.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája, a Harrison Ford főszereplésével készült utolsó kaland, amelyben a különc és kultikus felfedezőt alakítja. Az első adatok szerint 70 millió dollárt hozott a nemzetközi jegypénztáraknál, így a globális start 130 millió dollárra rúgott. Ez rosszabb, mint a Flash nyitánya, amely nemzetközileg 75 millió dollárral, globálisan pedig 139 millió dollárral bukott el, és 100 millió dollárral kevesebbe került. 

A keddi, július 4-i ünnepnapon a film az amerikai becslések szerint 82 millió dollárt, világszerte pedig 152 millió dollárt hoz majd az ötnapos időszakra. Az akció-kalandfilmnek azonban nincs sok ideje, hiszen hamarosan érkeznek Tom Cruise Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész (július 12.) és Christopher Nolan Oppenheimer (július 21.) című filmjei, amelyek hasonló célközönségnek készültek.