Spielberg: Az antiszemitizmus 'büszkén, csípőre tett kézzel áll', mint Hitler és Mussolini

Steven Spielberg legfrissebb interjújában nem csak új filmjéről, A Fabelman családról beszélt, hanem egyúttal kemény üzenetet fogalmazott meg az antiszemitizmussal szemben.

A rendező a The Late Show With Stephen Colbert című műsor vendége volt, a beszélgetés során pedig kitért a film azon jelenetére, amelyben Sammy Fabelman antiszemita támadás áldozata lesz az iskolában. Ehhez kapcsolódóan pedig Colbert kitért az Egyesült Államokban napjainkban egyre nagyobb mértéket öltő antiszemitizmusra.

“Nagyon, nagyon meglepőnek találom. Az antiszemitizmus mindig is ott volt, vagy csak a sarkon túl lesett, kissé szem elől tévesztve, de mindig ott lappangott, vagy sokkal nyíltabb volt, mint Németországban a 30-as években. De a '30-as évek Németországa óta nem láttam, hogy az antiszemitizmus már nem leselkedik, hanem büszkén, csípőre tett kézzel áll, mint Hitler és Mussolini, és mintha kihív minket, hogy szembeszálljunk vele. Ilyet még soha életemben nem tapasztaltam, különösen ebben az országban" - mondta Spielberg.

A rendező azt is hozzátette, hogy szerinte az antiszemitizmus része egy általános gyűlölet-trendnek, amelyet az elmúlt évtizedben megfigyelt. “A gyűlölet egyfajta tagsággá vált egy olyan klubban, amely több tagot szerzett, mint amennyit valaha is lehetségesnek tartottam Amerikában. A gyűlölet és az antiszemitizmus pedig kéz a kézben jár, nem lehet elválasztani az egyiket a másiktól” - jegyezte meg Spielberg.

dráma

Steven Spielberg napjaink egyik élő legendája. Hollywood egyik legkeresettebb és legsokoldalúbb rendezője olyan nagysikerű és mára kultikussá vált produkciókat készített, mint... több»