Spielberg az első rendező, aki átlépte a 10 milliárd dollártA kép forrása: https://movieweb.com/steven-spielberg-10-billion-box-office-ready-player-one/

Steven Spielberg túlzás nélkül az egyik legnagyobb kortárs filmrendező – és anyagilag pedig messze legsikeresebb. Neki sikerült ugyanis először átlépnie a 10 milliárd dolláros álomhatárt a pénztáraknál, messze megelőzve az utána következőket. Viszonyításképp: a második helyen Peter Jackson áll 6 és fél milliárd dollárral.

A frissen bemutatott Ready Player One már most 474 millió dollárt kaszált világszerte, és ezzel olyan filmek sorát egészítette ki, mint az E.T. A földönkívüli, az Az elveszett frigyláda fosztogatói-franchise és a Jurassic Park. Ha hozzászámoljuk az inflációt is, akkor a rendező eddigi, anyagilag legsikeresebb filmje az E.T., amely 1.7 milliárd dollárral gazdagította a rendezőt és a stúdiót. Infláció nélkül a Jurassic Park vezet a maga 983 millió dolláros bevételével, amit a rajongók által fanyalogva fogadott, ám azért rongyosra nézett Kristálykoponya követ 786 millió dollárral. Hogy a Ready Player One végül hol zár, az még kérdés, hiszen még bőven van ideje megtoldani a már így is zsíros összeget.

Persze Spielberg ennek ellenére nem ül a babérjain – és miért tenné, az anyagi siker csak egy dolog -, és számos jövőbeli projektben benne van a keze. Készül például az Indiana Jones és a sors tárcsája, amely remélhetőleg elfelejteti majd velünk az előző részt. A film jövő áprilisban kezd majd el forogni, és még az is elképzelhető, hogy Indiana Jones szerepében egy nő fog majd feltűnni.

A rendező teljesen megérdemelten vívta ki magának ezt a mérföldkövet, mert abban talán mindenki egyetért, hogy Spielberg számtalan olyan filmet, alakot és történetet tett már le az asztalra, amin generációk nőttek fel: és amik élő kulturális kapocsként tudnak szolgálni korok, kontinensek és kultúrák között - és akkor még nem beszéltünk arról, hány sikeres filmnek volt tevékeny háttérmunkása és producere...