Az egyik leghíresebb természetfilmes volt, akinek világszerte nézték a filmjeit és sorozatait. Az ausztrál Steve Irwin neve örökre egybeforrt a krokodilokéval. De a halálát mégis egy rája okozta. Mi történt vele és mi történt utána a családjával?

Steve Irwin 1962-ben született és egész életét az állatok iránti rajongása határozta meg. Nem is véletlen, hiszen a szintén természetvédő szülei alapították az Australia Zoo-t Queenslandben, ahol ő is állatgondozóként dolgozott. Hatodik születésnapjára egy pitont kapott ajándékba, ekkor kezdett a hüllőkhöz vonzódni. Kilenc évesen kezdett krokodilokkal foglalkozni, később részt vett a Queensland’s East Coast Crocodile Management programban, amely során száznál is több krokodilt fogtak be. Ezek egy részét átköltöztették biztonságosabb környezetbe, de sok a család állatkertjében kapott új otthont.

Steve Irwin 1991-ben ismerte meg Terri Raines állatvédőt, akivel egy évvel később össze is házasodtak. Két gyermekük született, 1998-ban Bindi Irwin és 2003-ban Robert Clarence Irwin. Steve Irwin ekkora már világszerte ismert természetvédő volt, aki elsősorban a The Crocodile Hunter sorozattal tett le a névjegyét, amelyben persze nem csak krokodilokkal foglalkozott.

Mindkét gyermekét igyekezett bevonni a műsoraiba, de nagy botrányt kavart, amikor 2003-ban a mindössze néhány hónapos fiával a karján etetett meg egy krokodilt. Sokan támadták őt a gyermek veszélyeztetése miatt.

2006-ban épp az Ocean's Deadliest című dokumentumfilmen dolgozott, amikor a partmenti sekély tengerben egy rája halálos sebet ejtett rajta. Hátulról közelítette meg az állatot, hogy lefilmezhessék, ahogy az elúszik előle. De az védekezésképp néhány másodperc alatt többször is megszúrta a természetvédőt, aki először azt hitte, hogy csak a tüdejét szúrta át. A valóság azonban az volt, hogy a szívét is érte egy szúrás aminek következtében már a csónakban elvérzett. A stáb hiába kezdte meg az újraélesztést és vitte a legközelebbi kórházba, ott már csak a halálát tudták megállapítani.

Steve Irwin családja a tragédia után néhány év alatt teljesen széthullott. A nővére 2014-ben adott egy interjút az ausztrál Daily Mail magazinnak, amelyben arról beszélt, hogy apjuk két évvel a tragédia után elhagyta a család közös állatkertjét. Steve Irwin gyermekei és édesanyjuk eltávolodtak egymástól és már beszélő viszonyban sincsenek. Azt is hozzátette, hogy a család széthullásáért Terri Raines a felelős.