Szex, vér, extrém erőszak: 8 film, amit az érzékeny lelkűek messziről kerüljenek el!

A július 6-án a mozikban és különböző fesztiválokon (Locarno, Gérardmer...) való figyelemre méltó megjelenése után a Szomorúság az utóbbi időben a mozivásznon látott egyik legerőszakosabb játékfilmnek számít, olyan jelenetekkel, amelyek nagyon messzire mennek.

El kell mondani, hogy Rob Jabbaz, a rendező nem a realizmusra törekedett: "Szándékosan túlléptem a határokat, és egyfajta hiperrealitásra törekedtem" - mondja a sajtóanyagban. Különösen a III. kategóriás filmek inspirálták, amely egy 1988-ban Hongkongban bevezetett besorolás, és kimondja: "18 év alattiak nem kölcsönözhetik, nem vásárolhatják meg, és nem nézhetik meg ezt a filmet a moziban". Az előző két kategória a minden közönségnek szóló művekre, majd a gyermekek számára tiltott művekre vonatkozik. Franciaországban pedig a szóban forgó játékfilmek általában tilosak 16 éven aluliak számára.

Ez a korlátozás a Hongkongban és külföldön gyártott filmekre egyaránt vonatkozik. Egy kis szex, sok erőszak, a kommunista rendszer elleni politikai állásfoglalás és/vagy kétes erkölcsiség szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön az a típusú film, amely Hongkongban teljes értékű műfajjá vált, és részt vett a helyi filmművészet megújulásában. A III. kategória nem a horrornak van fenntartva, hiszen olyan filmesek kapták meg, mint Johnnie To vagy Wong Kar-Wai.

Íme néhány borzalmas példa Hongkongból, ahol a műfaj filmjei 1988 és 1997 között élték fénykorukat, majd ezt követően egyre ritkábbá váltak. 

#8

65 Jiao zi  (2004)

(2)

dráma | horror

A gazdag hölgy férjével való viszonyának kihűlése miatt, és a rohanó idő megállíthatatlansága miatt úgy dönt, visszahozza a múltat. Legalábbis, ami a korát illeti. Semmi... több»

Ching Lee, a negyvenes évei elején járó egykori sztár elhatározza, hogy visszanyeri régi szépségét, és visszahódítja hűtlen férjét. Meihez fordul, a karizmatikus szakácshoz, aki a jiaozi, a kínai konyha jellegzetes párolt raviolijaira specializálódott. A Mei's jiaozi különös, rózsaszínes ragyogásával híres fiatalító tulajdonságairól. Chinget, aki bármit megtenne azért, hogy visszanyerje fiatalságát, nem érdekli, milyen összetevőkből áll Mei titkos receptje. De lehet, hogy később nagy árat kell fizetnie érte. A kevés III. kategóriás horrorfilmek egyike, amely utat talált a mozikba. Ebben a hosszú változatban 2006. február 1-jén került a képernyőkre. A Nouvelle cuisine/Jiao zi a fekete humort és a kannibalizmust vegyítve beszél az abortuszról, a társadalmi nyomásról és a polgárságról, amely bármire kész, hogy megőrizze vágyait. Az embriókat megeszik, hogy a szexuális tevékenységet életben tartsák. A négy hónapos magzatokat darálóval aprítják fel. És vicces raviolival eszik, ami ropog a fogak alatt. Az olyan főzőműsorok rajongói, mint a Top Chef, valószínűleg elsápadnak e giccses, erőszakos és felkavaró opus előtt. Jogosan.
#7

horror

Egy kínai lánynak körözött férjével együtt Hongkongba kell eljutnia, hogy életben maradjanak, szabadok legyenek. több»

A főszereplő úgy dönt, hogy elrabol egy taxisofőrt, Lai Yiu-Cheungot, hogy ellopja annak papírjait. A sofőr édesanyja és négyéves kislánya azonban megjelenik, és azzal fenyegetőzik, hogy veszélybe sodorják a terveit. A szex és az erőszak olyan szempontok, amelyek miatt egy film III. kategóriás besorolást kaphat. De az erkölcs is szerepet játszik, különösen a Johnnie To által készített alkotás esetében. Több elemzés szerint a hősnő skizofrén oldala a Hongkong és Kínának közti ellentét miatt érzett identitásvesztés metaforájának tekinthető. És mint oly sokszor, a film akkor teszi le a névjegyét, amikor a végletekig elmegy. Amikor időseket és/vagy gyerekeket támad meg, mint itt a kis Yin Yin esetében, akinek a sorsa egészen megdöbbentő...
#6

horror | krimi

Egy rejtélyes gyilkos megnyúzta áldozatait, majd a bőrükből cipőt készített. Egy cipőgyár, amelynek az üzlete már jó ideje gyengélkedik, óriási fellendülést ér el. több»

Rejtélyes módon emberek tűnnek el egy hongkongi negyedben. Ezzel egyidejűleg egy cipőboltban megnő a bőrkészlet és az értékesítés. Lehet, hogy van összefüggés? A rendőrség nyomoz. Láttuk az emberi húsból készült hamburgereket. Most a bőrükből készült cipők következnek. Nem kell sokáig találgatni, miről szól a Horrible High Heels: a házi szikével történő nyúzásról, ami bár nem olyan extrém, mint amire az ember számított, mégis borzongásra késztet, és a Texasi láncfűrészes mészárlásra emlékeztet.
#5

64 Mo tai  (1983)

horror

Egy szörnyeteg kiszabadul egy antik vázából, amelyet egy gyanútlan hölgy vásárolt. Tizenkét évvel később a szörny újra felébred. Először a család kutyáját szállja meg,... több»

Egy árverésen egy fiatal nő ellenállhatatlanul vonzódik egy különös tárgyhoz, ami nem más, mint egy ősi mágikus vibrátor, amely később teherbe ejti őt. Az ördögi magzat ezután ámokfutásba kezd. Fekete mágia és szellemek vannak napirenden ebben a filmben, amely nem az Ördögűző hongkongi paródiája, amit a szinopszis sugallhat. Nehéz eldönteni, melyik jelenet a legborzasztóbb: amikor a magzat megduzzad, szétrobban, és hagyja, hogy a szörnyeteg kitörjön az anyja testéből, vagy az a pillanat, amikor egy férfi letépi a bőrt az arcáról, és feltárja az alatta kúszó férgeket...
#4

horror

A sötét látomások és furcsa jelek állandóan visszatérnek Kathy álmaiban. Úgy véli, hogy ezeknek rejtett jelentésük van, amely felfedi az igazságot apjáról, akivel soha nem... több»

Miután apja megerőszakolta, a tinédzser Mak Wei-Fong elhatározza, hogy bosszút áll a bántalmazó családján, akik elhallgatták a tettet, és ezzel megmenti kapcsolatát a barátjával. A film egy olyan saga kiindulópontja, amelynek van folytatása és férfi változata is, a Sötétség lánya nem a legnehezebben emészthető a III. kategóriás filmek közül. Az erőszak, a nemi erőszak és a vérfertőzés keveréke azonban különösen sokkolóvá teszi a film kulcsjelenetét, és besorolását a rendőrrel való jeleneteknek is köszönheti, amelyek célja, hogy kritizálják a kínai kommunista rendszer hatóságainak hatalommal való visszaélését.
#3

66 Ebola tünetek  (1996)

(3)

horror | krimi

Az Ebola tünetek című hongkongi horrorban Kai ideje nagy részét főnöke feleségének döngetésével tölti egészen addig, amíg felettese tudomást nem szerez a viszonyról. Egy... több»

Sam, a Hongkongban élő és dolgozó éttermi alkalmazott kénytelen Dél-Afrikába menekülni, miután lefekszik főnöke feleségével. Ott egy étteremben talál munkát, de új munkaadói kihasználják, mert tudják, hogy szökésben van. Sam erőszakos természete miatt megerőszakol egy nőt egy afrikai faluban, és elkapja az ebolavírust. Amikor a főnöke és a felesége rájönnek a betegségére, megöli őket, és "hamburgerként" eladja őket a vásárlóknak, így terjeszti a vírust. Sam úgy dönt, hogy visszatér Hongkongba, hamarosan azonban az ebola elterjed körülötte és a városban. Az Ebola tünetek, amely kvázi az Untold Story újrafeldolgozása, ugyanattól a rendezőtől, egy kicsit több humort használ anélkül, hogy bármit is feláldozna az intenzitásából. Gyermekgyilkosság, rasszizmus, boncolás, fertőzés, nemi erőszak, szex, durvaság... Minden arra jó, hogy sokkoljon, anélkül, hogy üzenetet próbálna átadni, és az ultra-erőszakossága miatt a III. kategória egyik kulcsműve. Különösen akkor, amikor egy adag kannibalizmussal egészíti ki az amúgy is zsúfolt koktélját, a hamburgereken keresztül, amelyeket Kai szolgál fel a vásárlóinak.
#2

dráma | horror | krimi | vígjáték

A makaói rendőrök gyilkossággal kezdenek gyanúsítani egy éttermet üzemeltető férfit, miután egy emberi maradványokkal teli ládára bukkannak.

Félig pincér, félig szélhámos, sőt Wong egyben bérgyilkos is. Hogy elrejtse bűntette nyomait, szakácsként improvizál, és az áldozatai húsával tölti meg a zsemlét, mielőtt nyugodtan felszolgálná a vásárlóinak. Urofília, nemi erőszak, gyermekgyilkosság... Az el nem mondott történet semmit sem tagad meg, ha a III. kategóriás filmek közé való bekerülése nem is volt azonnal biztosítva. A hongkongi rendező nem riad vissza semmitől, ha emberhúsról és mindenekelőtt gyilkosságokról van szó. Különösen egy család nagyon szemléletes meggyilkolása, beleértve a gyermekek lefejezését is.
#1

dráma | háborús | horror | történelmi

Az Ember a Nap mögött című háborús drámában orosz és kínai hadifoglyok kerülnek a Squadron 731-re, ahol brutális kínzásoknak vetik alá őket. Ezek közül kiemelkedik egy új... több»

1945, Japán a vereség szélén áll. Egy kémiai és bakteriológiai kísérletekre szakosodott egységet a császár arra kér fel, hogy fejlesszenek ki új fegyvereket, amelyek képesek megfordítani a háború menetét. A 731-es tábor, az emberi tengerimalacok tenyésztőhelye, munkába áll. Két jelenet különösen kiemelkedik: amikor egy macskát felfalnak a patkányok, mielőtt felgyújtják őket, egy olyan rész, amely a Cannibal Holocausthoz közelíti a filmet. És mindenekelőtt egy gyermek élveboncolása (akit néhány perccel korábban leendő hóhéraival szimpatizálva láttak), amelyet egy valódi boncolás felvételeinek segítségével valósítottak meg (az elhunyt családja beleegyezett, hogy átadja a stábnak a boncolás felvételeit).. A film még ezek nélkül az elviselhetetlen képek nélkül is megérdemelte volna a III. kategóriában elfoglalt helyét. Ezek a jelenetek csak alátámasztják ezt.