2021.01.27   szerző: GGS   hozzászólások: 0

A John Wick filmek sikerét nehéz lenne elvitatni, de sokan mégis kétségbe vonják annak jogosságát. Mert ha őszintén megnézzük, ezek a filmek semmi máról sem szólnak, csak a nyers, letisztult bosszúról, majd annak következményeiről. Mert mindig, mindennek vannak következményei. Mégis a rajongók többsége imádja ezeket a filmeket és könnyedén azonosulnak John Wick karakterével, igazságot adva tetteinek. De vannak olyanok is, akik szerint az erőszakot pusztán bosszúval indokolni nem elegendő.

81 John Wick  (2014)

Nemrégiben készült egy interjú a színészből lett rendezővel, Emerald Fennellel. Neki köszönhetjük az utóbbi évek egyik legsötétebb bosszúmoziját, az Ígéretes fiatal nőt. A thriller egy fiatal lányról szól, aki bosszút esküszik azok ellen, akik korábban megerőszakolták a barátnőjét és azok ellen is, akik segítettek az ügyet eltussolni.

Csakhogy az Ígéretes fiatal nő minden szempontból szembe megy a John Wick filmekkel: nincs benne látványos bunyó és lövöldözés, a főszereplő tetteit pedig végig igyekeznek megfelelően alátámasztani. A vége pedig minimum megosztó, de egyértelműen váratlan lett.

Emerald Fennell az interjúban arról beszélt, hogy bár ő maga is szereti a John Wick filmeket, szerinte a karakter ábrázolása egyszerűen hibás. Mert amíg megy a darálás és a pörgés, addig minden rendben van. De amint egyedül marad saját magával, vajon mit érez vagy gondol John Wick? Egyszerűen a bosszút leszámítva teljesen üres a karakter, éppen ezért az egész történet nem reális.

Tény, hogy a John Wick trilógia teljes egészében a főhős bosszújáról és annak következményeiről szól (valójában alig néhány nap eseményeiről van szó), de valójában nem is akar ennél többről szólni. Nem akar Johnnak igazságot szolgáltatni, nem akarja belemagyarázni a nézőbe, hogy neki igenis joga van a fél alvilágot eltenni láb alól csak azért, mert megölték a kutyáját, aztán belerángatták egy családi leszámolásba. Arról nem is beszélve, hogy a harmadik rész már jóval többet próbál megmutatni abból, hogy ki is valójában John Wick, ez pedig ha nem is sokkal, de épp elegendő tartalommal tölti meg a karaktert.