Bár az avatatlan szemnek bizonyosan nagyon arra hajaz, valójában a The Last of Us egyáltalán nem zombis sorozat. Nagyon nem az, itt ugyanis nincs egyetlen élőholt sem, senki nem ébred fel, miután meghalt és főleg nem másznak elő oszló hullák a sírokból, hogy agyvelőt falatozzanak. Nem csoda, hogy a forgatáson a zombi szó szinte szitokszónak számított.

Erről az első évad tíz epizódjából négyen dolgozó Eben Bolter operatőr mesélt a The Credits magazinnak. Elmondta, hogy a forgatáson szinte tilos volt a „Z-szó” használata. Helyette mindenki fertőzötteknek nevezte az átváltozott embereket. És ez helyénvaló is, hiszen technikai értelemben valóban nem élőholtak, hanem fertőzöttek.

Mint ismert, a The Last of Us története szerint egy gombafajta úgy mutálódott, hogy már az emberi szervezetben is életben maradt, így a hangyákhoz hasonlóan átvehette az irányítást a testük felett, hogy ezzel biztosítsa a saját szaporodását. Éppen ezért a sorozatban látható fertőzöttek kinézete is teljesen más mint egy klasszikus zombifilmben. Ez ráadásul annál látványosabb, minél előrehaladottabb a fertőzés állapota.

Így jönnek létre előbb a kattogók, amelyeknek az arcát teljes egészében ellepte a gomba, látásuk megszűnt, de cserébe a hallásuk kiélesedett, és éles, kattogó hangokkal úgy tájékozódnak, mint a denevérek. Náluk is súlyosabb állapotban vannak a bloaterek, vagyis felfúvódók. Az ő testüket már teljes egészében ellepte a gomba és a spórák szétszórása érdekében szó szerint felfúvódnak és végül felrobbannak.

Utóbbi karaktereken egyébként egy külön stáb dolgozott, akik különleges, szuperkönnyű habgumiból és hablatexből alkották meg egy kaszkadőr testét. Ezeket a protéziseket aggatták rá a kaszkadőrre, a zipzárakat és patentokat pedig gombakinövésekkel takarták el.