A Titanic az egyik legikonikusabb és legkedveltebb film a filmtörténelemben. Az 1997-ben bemutatott filmet rendkívüli módon 14 Oscar-díjra jelölték, és ebből 11-et el is nyert, köztük a legjobb filmnek járó díjat és a legjobb eredeti dalnak járó díjat Celine Dion "My Heart Will Go On" című daláért. A Paste szerint a film még évtizedekkel a bemutatása után is minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó filmje.

Sokan közülünk először kamaszként láttuk ezt a filmet, és sírtunk a Titanic fedélzetén egymásba kapaszkodó szerelmesek történetén. A luxushajó 1912-ben, első útja során híres módon elsüllyedt, és az utasok többsége meghalt, akik közül néhányan megváltoztathatták volna a világot, ha túlélik.

A szívszorító film minden bizonnyal emlékezetes, de vajon megérdemli-e azt a nagy felhajtást, amit kap? Mennyire jó ez a film a felnőttkor kritikus szemével nézve? A Titanic filmes kincs, vagy a melodrámája inkább a fiatalabb közönségnek való? Ez az a 10 dolog, amit csak akkor veszel észre, ha felnőttként nézed a Titanicot.

1. Jack taktikája, hogy megmentse Rose-t veszélyes

Amikor Rose azt fontolgatja, hogy leugrik a Titanicról, Jack - akit Leonardo DiCaprio alakít, egy hatalmas sztár, aki normális emberként él - gyorsan a segítségére siet. Jack piszkálja Rose-t, és azt mondja neki, hogy ha tényleg komolyan gondolta volna, hogy kioltja az életét, akkor már megtette volna. Nem várjuk el egy 1912-ben élő fiatalembertől, hogy jártas legyen a mentális egészség témakörében, de egy ilyen gondolatokkal küzdő embert gúnyolni az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Ezzel ugyanis meggyőzheted őket arról, hogy végigcsinálják, amit elkezdtek... 

Szerencsére Jack taktikája működik, de még mindig nem javasolnánk, hogy a való életben is kipróbáld. Persze Jacknek a 20. században korlátozottak voltak a lehetőségei, de a dolgok azóta sokat változtak, és a mai kor jobb tanácsokkal szolgál arra vonatkozóan, hogyan segíthetünk valakinek, aki az életének befejezését fontolgatja. A Psychology Today szerint a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy elmondjuk az illetőnek, hogy aggódunk érte, bátorítjuk, hogy keressen segítséget, soha ne hagyjuk magára, és hívjuk a segélyszolgálatot és/vagy a mentőket.

2. Miért várt Rose olyan sokáig, hogy megvédje Jacket a Titanicban?

Amikor Rose elindul, hogy visszamásszon a Titanic fedélzetére, miután majdnem öngyilkos lett, a ruhája fennakad a hajón, és elveszíti a lába alól a talajt. Segítségért kezd sikoltozni, és Jacknek sikerül visszahúznia a fedélzetre. A páros a hajó fedélzetén landol egymásba gabalyodva és ebben a helyzetben vannak, amikor a legénység tagjai rájuk találnak. Rose-t azonnal megvigasztalják, és egy takarót terítenek a vállára, míg Jacket a hajó legénysége kihallgatja.

Rose végül megszólal, és elmondja, hogy elvesztette az egyensúlyát, és hogy Jack megmentette az életét. Jacket mégis gyanakodva nézik, különösen azért, mert levette a cipőjét és a kabátját (arra az esetre, ha be kellett volna ugrania, hogy megmentse Rose-t, ha a nő mégis úgy dönt, hogy leugrik), így azonban Jack kinézete azt a látszatot kelti, mintha szexuálisan zaklatta volna a lányt. Miért nem szólalt fel Rose hamarabb Jack védelmében? Ahelyett, hogy azonnal azt mondta volna, hogy a férfi megmentette az életét, megvárja, amíg a vőlegénye kiabál vele, és Jacket bilincsbe verik, mielőtt kinyitná a száját...

3. Jack a Titanicban egy totális otthonrontó

Értjük, hogy Jack és Rose egy szerelmespár, akiket arra ítéltek, hogy csak néhány szenvedélyes napot töltsenek együtt a Titanicon, de lélektársak ide vagy oda, Jack egy otthonrontó. Rose jegyben jár, és ezt Jack tudja, de vajon tiszteletben tartja-e, hogy a lánynak kapcsolata van? Nem. Persze, Rose leendő férje enyhén szólva is bunkó, és Rose egyértelműen jobbat érdemel.

De miért érzi Jack szükségét, hogy ennyire sürgősen elcsábítsa a lányt? Nem tudott volna finomabban udvarolni neki? Legalább megvárhatta volna, amíg kikötnek New Yorkban, és Rose szakít Cal-lal, hogy lefeküdjön vele. Ehelyett úgy csókolja meg, mintha ez lenne az egyetlen közös éjszakájuk, ami persze így is van, de Jack és Rose nem tudhatták, hogy elsüllyed az elsüllyeszthetetlen hajójuk. Annyit tudtak, hogy az egész életüket együtt tölthetik. Bár együtt érzünk Jackkel, ez nem változtat azon a tényen, hogy meg kellett volna várnia, amíg Rose szakít Cal-lal, mielőtt nyíltan udvarolni kezd neki. Bár örülünk az egyesülésüknek, hiszen a filmtörténelem egyik legjobb első csókját kaptuk tőle.

4. Rose szerencsés, hogy nem törte ki a bokáját

Ahogy mindenki tudja, aki valaha is tanult balettozni, az en pointe járás elég komoly dolog. A Dance Magazine szerint ehhez évekig kell izmokat építeni a testben, és vannak speciális balettcipők, amelyek segítenek megvédeni a lábat, amikor így táncolnak a balettosok. A táncosokat óva intik attól, hogy túl fiatalon menjenek en pointe, mivel sok szakember aggódik, hogy a még fejlődő testre nehezedő terhelés túl nagy lehet.

Amikor Rose a Titanicon tartott parti során mezítláb megy fel lábujjhegyre, az nem csak veszélyes, de az is valószínűtlennek tűnik, hogy képes lenne végigcsinálni. Nem telik el sok idő, mire elveszíti az egyensúlyát, fájdalmában felkiált, és Jack karjaiba zuhan. A dolgok sokkal rosszabbul is alakulhattak volna az egykori balerina számára. Ahogy maga Rose mondja, évek óta nem csinált ilyet. Feltételezhetjük, hogy korábban valamilyen edzésen/táncórákon vett részt, de ha már egy ideje nem táncolt, akkor azok az izmok nem túl erősek. Szerencséje, hogy nem sérült meg.

5. Rose túl éretlen ahhoz, hogy kapcsolatban éljen

Az öreg Rose, akit a Titanic elején látunk, egy lenyűgöző nő, aki teljes és izgalmas életet élt, és tanult a tapasztalataiból. A fiatal Rose... egyfajta kölyök. Hagyja, hogy az anyja és Cal terrorizálják és irányítsák az életét. Még azt is hagyja, hogy Jack mondja meg neki, mit tegyen. Túl éretlen ahhoz, hogy komoly érzelmi kapcsolatba kerüljön bárkivel is, nemhogy olyasvalakivel, aki lényegében csak egy visszalépés a szörnyű eljegyzéséből. 

Persze 1912-ben a legtöbb nőnek fiatalon kellett férjhez mennie. A nőknek akkoriban még szavazati joguk sem volt. Rose a Titanicon végre megtanul kiállni magáért, de még mindig nem tud a saját lábára állni. Önmagán dolgozni 1912-ben nem volt valami nagy dolog, de Rose-nak igazán jót tett volna, ha egy ideig egyedül marad.

6. Ha Rose kiállt volna Jack mellett, a fiú talán túlélte volna

Amikor Cal bemártja Jacket, amiért ellopta az Óceán Szívét a Titanicban, Rose csak áll és hagyja, hogy ez megtörténjen. Ismét csak lassan lép a férfi védelmére. Megvádolhatta volna Calt, hogy felültette őt. Akár hazudhatott volna, és azt is mondhatta volna, hogy ő vette el a nyakláncot, és adta oda Jacknek megőrzésre. De nem, csak hagyja, hogy a férfit, akit állítólag szeret, őrizetbe vegyék.

Emiatt Jacket egy csőhöz bilincselik, amikor a hajó elkezd megtelni vízzel, és nem tudja felvenni a mentőmellényét, vagy eljutni egy mentőcsónakhoz. Rose végül észhez tér, és Jack után megy, kiszabadítva őt a bilincsekből, miközben a szobát, amelyben van, elönti a víz. Ha Rose hamarabb kiszabadította volna, vagy eleve megakadályozta volna, hogy elvigyék, ő és Jack eljuthattak volna egy mentőcsónakhoz. Legalábbis talán találtak volna egy másik úszógumit, amely segíthetett volna Jacknek túlélni a jeges vízben, miután a Titanic elsüllyedt.

7. Az, hogy Rose megszakította a kapcsolatot az anyjával a film végén, elég keménynek tűnik

A Titanic elsüllyedése megváltoztatja Rose-t. Végre egy magabiztos fiatal nővé válik, aki eltökélte, hogy a saját életét alakítja. Nevet változtat, és azt mondja a megmentőinek, hogy a neve Rose Dawson, igaz szerelme, Jack Dawson tiszteletére. Bár nem hibáztathatjuk, hogy újra akarja kezdeni, és érthető, hogy Cal azt hitte, meghalt, de mi van szegény édesanyjával?

Rose anyukája kissé rámenős és nyomasztó volt, és bűntudatot ébresztett a lányában, hogy megmentse az eljegyzést Callel és, hogy megőrizze a gazdag életmódjukat, de azért szereti a gyerekét. Elég durva dolog volt Rose-tól, hogy hagyta őt és feltehetően a többi családtagot és barátot is abban a hitben, hogy meghalt a Titanicon. Tényleg olyan nehéz lett volna kiállni az anyja és Cal elé, és megmondani nekik, hogy a saját életét fogja élni? A saját halálának megrendezése elég extrém módja a függetlenség megszerzésének.

8. Miért nem adta el Rose a nyakláncot?

Rose elég kényelmesen meg tudott volna élni, miután túlélte a Titanicot. Eladhatta volna az Óceán Szívét, amelyet Cal kabátjának zsebében talál, és amelyet még mindig visel, amikor megmentik. A felbecsülhetetlen értékű nyaklánc valószínűleg élete végéig eltarthatta volna, de Rose nem adja el. Ehelyett elrejti, és a Titanic végén az óceánba dobja.

Bár értékelhetjük a szimbolikát, hogy Rose végre elengedte a múltat, a nyaklánc eldobása rendkívül életszerűtlen, nem beszélve az ostobaságról. Még ha fiatalabb korában nem is akarta volna eladni (és meg is értjük, miért nem akarta volna, hiszen a pénz technikailag Calból származott volna), később akkor is eladományozhatta volna egy múzeumnak, vagy eladhatta volna, és a pénzt jótékony célra költi. Itt van még az a kellemetlen apróság is, hogy ha visszaadta volna a nyakláncot Calnak, akkor a férfi talán nem vetett volna véget az életének, miután az 1929-es tőzsdekrachban elvesztette az összes pénzét.

9. Fabrizio családja nem fogja megtudni, mi történt a fiukkal 

Lehet, hogy Rose megrendezte a halálát a Titanic elsüllyedése után, de Jack barátja, Fabrizio valóban meghalt. Ő az a fickó, aki a film elején egy kártyajátékban megnyeri valaki másnak a Titanicra szóló jegyét. Jack elmondja neki, hogy nagyon sokáig nem fogja látni az anyját, mivel Amerikába mennek.

Tekintettel arra, hogy Jack és Fabrizio rögtön e jelenet után rohantak fel a Titanicra, a hajóra, amelyet azóta is mítoszok öveznek, nem tűnik valószínűnek, hogy Fabrizionak volt ideje kapcsolatba lépni a családjával, hogy tudassa velük, mit tervez. Lehetséges, hogy táviratot küldött nekik a hajóról, de figyelembe véve, hogy Fabrizio nem rendelkezett sok pénzzel, valószínűbbnek tűnik, hogy megvárta volna, amíg megérkezik New Yorkba, hogy levelet írjon a szeretteinek. Ha nem tudott volna kapcsolatba lépni a családjával, akkor nem tudták volna meg, mi történt vele. Fabrizio neve nem szerepelt a hajólistán, így nem tudhatják, hogy a Titanicon halt meg, hacsak egy túlélőnek, aki ismerte őt, nem sikerül felkutatnia őket.  

10. Rose és Jack nem éltek volna boldogan, ha túlélik a tragédiát

Még ha Jack és Rose mindketten túlélték volna a Titanic elsüllyedését, mennyi esélye lett volna annak, hogy kapcsolatuk sikerrel járjon? A fiatal szerelem gyönyörű dolog, de Jack és Rose különböző világokból származnak, és alig ismerik egymást. Ha együtt maradtak volna, az kétségkívül megterhelte volna Rose és a családja kapcsolatát, és arra is jó esély van, hogy Cal továbbra is bosszút próbált volna állni Jacken. Ha Rose akkor is megrendezte volna a halálát, ha Jack túléli, akkor egy nincstelen párként próbáltak volna boldogulni a világban. Ez elég nagy nyomás egy olyan párra, akik csak néhány napja ismerik egymást. És akkor ott van még az a trauma is, amit a történelem egyik legtragikusabb eseményének túlélése miatt kellett volna magukkal cipelniük. Mindezek a dolgok valószínűtlenné teszik, hogy boldog kapcsolatuk legyen, még ha végül együtt is maradnának.