Top Gun 2: Az Ukrán Világkongresszus egy orosz oligarcha miatt kérdőjelezi meg a film Oscar-jogosultságát

Az Ukrán Világkongresszus egy a sajtóhoz eljuttatott nyílt levélben kéri a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát, hogy vizsgálják felül a Top Gun: Maverick Oscar-jelölését, miután kiderült, hogy a produkciót részben egy orosz oligarcha finanszírozta a Los Angeles-i székhelyű New Republic Pictures egyik befektetőjeként.

A Top Gun folytatását legjobb film, adaptált forgatókönyv, vágás, eredeti dal, hang és vizuális effektek kategóriában jelölték az idei Oscar-díjra. A torontói székhelyű Ukrán Világkongresszus (UWC) a napokban kérvényezte az AMPAS-tól, hogy vizsgálja felül a film Oscar-díjra való jogosultságát, miután a média januárban arról számolt be, hogy Dimitrij Rjbolovlev orosz milliárdos közvetve hozzájárult a film finanszírozásához.

“Az Ukrán Világkongresszus komoly aggodalmát fejezi ki Oroszországnak a hollywoodi filmiparra gyakorolt befolyása miatt, írta Paul Grod, a szervezet elnöke. Grod azt állítja, hogy Rjbolovlev befolyása miatt a produkció forgatókönyvéből kikerült Oroszország antagonisztikus ábrázolása. Fontos megjegyezni azonban, hogy Grod egyelőre nem tudta alátámasztani ezt az állítását.

“Az eredeti filmmel ellentétben a Top Gun: Maverick nem tesz sem közvetlen, sem közvetett utalást Oroszországra. Ez aligha véletlen. Hollywoodnak ébernek és átláthatónak kell lennie, hogy az orosz pénzeket a Kreml-barát cenzúra támogatására használják” - írja Grod.

A stúdió belső forrásaira hivatkozva a Deadlien magazin arról számolt be, hogy bár a New Republic 2020 óta befektet a Paramount filmterveibe, de nincs kreatív beleszólása a stúdió filmjeinek tartalmába.

Grod úgy Rybolovlevet “Oroszország egyik leggazdagabb oligarchájának és Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes közeli barátjának és üzleti partnereként” jellemezte, továbbá azt is elmondta, hogy az oligarcha több mint egy évtizeden át Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök legnagyobb üzleti partnere volt a kálium exportjában, illetve támogatta a tekintélyelvű rendszerének a kiépülését.

Rybolovlev korábban azzal szerzett hírnevet az Egyesült Államokban, hogy 2008-ban 95 millió dollárért megvásárolta Donald Trump Maison de L'Amitie nevű házát, amelyet azóta eladott. Ő is azon orosz üzletemberek közé tartozik, akiket Zelenszkij ukrán elnök 2022 októberében szankciókkal sújtott, az európai és amerikai szankciók azonban mostanáig nem érintették.

A Paramount egyelőre nem reagált az üggyel kapcsolatban.

akció | dráma

SkyShowtime (2023.02.14.)

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»