Újra a magyar mozikban Christopher Nolan Sötét lovag trilógiája

Júniusban nem is egy Batman tűnt föl újra a mozivásznakon, júliusban pedig berobban Christopher Nolan Oppenheimre. A Pannónia Entertainment augusztusban kombinálja ezen összetevőket és limitáltan műsorra tűzi a rendező kultikus képregényfilmjeit.

Az MCU indulása és a Sötét lovag miatt sokan 2008-at tartják a jelenlegi képregényes bumm áttörésének, noha az ezredfordulótól ott voltak az első X-Menek és Pókemberek. 2005-ben debütált a Batman: Kezdődik!, mely realista megközelítésével egy komolyabb minőségi ugrást jelentett a műfajban. Inkább utóéletével lett kultikus (mégiscsak ez nyitja Nolan hármasát) és mivel Tim Burton nem klasszikus eredetsztoris történettel rukkolt elő, hiánypótlóvá vált a Kezdődik!: azóta is ez az egyetlen élőszereplős Batmanné válást bemutató mozifilm.2008-ban aztán filmtörténeti magasságokba emelkedett a folytatás, immár elhagyva a Batman nevet a címben. A sötét lovag akkoriban ért el milliárdos bevételt, amikor az még közel se volt magától értetődő. Heath Ledger tragédiája is nyilván nyomott egy nagyobbat rajta, amely jelenség később a Halálos iramban 7-nél is megfigyelhető volt. Persze nem csak ezért lett ekkora siker, Ledger posztumusz Oscarját se lehet elvenni, egyáltalán nem érdemtelenül lett ennyire híres Joker ezen inkarnációja. Ám ha az érzelmi mázt levesszük, az alkotás minősége nem feltétlen van a Kezdődik! felett annyival – mondjuk, ez legyen a legnagyobb bajunk.

2012-ben érkezett a már megosztóbb zárás, amely az általános megítélés szerint a trilógia legrosszabb és legbutább darabja, de azért sok mai blockbuster szeretne csak ennyire rossz lenni, mint A sötét lovag: Felemelkedés. Van abban valami báj, hogy azon nyári szezonban került bemutatásra, amit a Bosszúállók nyitott, s míg a Marvel jócskán bebiztosította magát, a DC máig tartó hullámzása ezután vette kezdetét. Persze nem csak retrospektív érdekesek Nolan munkái, hanem az újraélhetőség varázsa miatt is, azoknak pláne, akik még nem látták nagyvásznon. Nem beszélve azokról, akik netalántán még egyáltalán nem látták a trilógiát…

Nos, most egy kiváló, mondhatni kihagyhatatlan lehetőség nyílik erre augusztusban, ugyanis a Pólus Moziban, a Cinema MOM-ban, a GoBuda Moziban és a Lurdy Moziban a filmek 1-1 hétig elcsíphetőek lesznek: 3-ától a Kezdődik!, 10-étől a Sötét lovag, 17-től pedig a Felemelkedés abszolválható. Fekete Ernő Tibor bár utánozhatatlanul lehozta a Batman hangot (később jó poén is lett a Lego filmekben ismételt használata), de aki ódzkodik tőle, vagy főleg Stohl András Jokerétől, azoknak jó hír, hogy a MOM-ban feliratosak lesznek a vetítések.
Jegyek már kaphatók az adott mozi weboldalán, a részletes időpontokat ott lehet megtalálni. Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt legújabb filmmaratonunkra, elvégre a hűs termek még akár jó menedéket is nyújthatnak a legnagyobb kánikulák, vagy a kinti programokat esetleg elmosó nyári záporok ellen.