Üveg: Lehangolóak az első nézői reakciók

M. Night Shyamalan reményei szerint az Üveggel végre pontot tett egy olyan történetfolyam végére, amit közel 20 évvel ezelőtt kezdett meg. A rendező hosszú évekig nem tudta folytatni A sebezhetetlennel megkezdett elképzelését, ezért a rajongókat is meglepte, amikor kiderült, hogy a Széttörve tulajdonképpen folytatásnak készült.

Ezzel a húzással a rendező elérte azt, hogy sokan nagy várakozásokkal nézzenek az Üveg elé, ami ígérete szerint végre interakcióba helyezi a főszereplők természetfeletti erővel bíró karaktereit.

Ám a kritikusok első észrevételei szerint a filmnek nagyobb a füstje, mint a lángja: a film a RottentTomatoes 36 eddigi értékelése szerint 36 százalékon áll, ami nem túl fényes előrejelzés. A jelek szerint a rendezőnek nem sikerült lenyűgöznie a filmkritikusokat, akik nem igazán bánnak kesztyűs kézzel a filmmel.

A legtöbben azt nehezményezik, hogy a várakozásokkal és a felhajtásokkal ellentétben a trilógia záródarabja mégsem nyújtja azt az okos befejezést, sem pedig azt a katartikus élményt, amelyet ígér, inkább csak megpróbál úgy tenni, mintha. Ezzel sokaknak okozott nagy csalódást, és egyes vélemények szerint a rendező nem igazán aknázta ki a karakterekben, a történetekben és a szereplőkben rejlő lehetőségeket.

Ezzel szemben James McAvoy alakítását kiemelik egy páran, hogy mennyire odatette magát – de ő egyedül nem elég ahhoz, hogy a filmből összeálljon egy kerek és egész, elgondolkodtató történet.

Egyes vélemények szerint ez a film gyengébbre sikerült, mint az előző kettő, hiába emeli át a karaktereket. Dicséretes, hogy a filmben és a rendezésben megvan az igény arra, hogy valami nagyobb és fontosabb igazságot göngyölítsen fel és fogalmazzon meg, ám ebben az igyekezetében elfeledkezik a nézői élményről, és túl sok mindent akar egyszerre mondani. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy sokan zavarosnak, túl csavarosnak és érthetetlennek találják a filmet.

Persze vannak pozitív vélemények is, ám mindegyik úgy hat egy kicsit, mintha meg akarná védeni a rendezőt és a filmet – mintha azt akarnám mondani, hogy hát nem a legjobb, de azért jó. Kevesen vannak, akik feltételek nélkül és rajongással fordulnak a film felé (egy Twitterező állítása szerint sírt rajta), és volt, aki azon ütközött meg, hogy milyen keményen lehúzza a kritika.

A film január 17-én kerül a hazai mozikba – ha láttad, ne felejtsd el megosztani a véleményed velünk is, és döntsük el együtt, hogy milyen a film.