A kultikus film még 1999-ben jelent meg David Fincher jóvoltából, de akkoriban megosztotta a nézőket. A vélemények gyakran eltérnek, de egy dolog biztos – mindenkinek van hozzászólása. Egyértelműen leszögezhető, hogy egy különleges filmről van szó, ami nem azért készült, hogy elvarázsolja a tömegeket. De hát annak idején a Led Zeppelint sem szerette mindenki.

Következzen 10 háttérinformáció a filmről és a forgatásokról, amik csak tovább öregbítik a hírnevét.

1. Brad Pitt mindent megtett a filmért

Nem tagadható, hogy Pitt nagyon beleélte magát Tyler Durden szerepébe, és rendkívül elhivatott volt. Olyannyira, hogy szerinte Tyler nem az a fajta srác volt, akinek tökéletes fogsora lett volna. Ezért a film kedvéért letörtek egy darabot a fogából (amit persze később kijavíttatott). 

2. A sztárok megtanultak bunyózni.... és szappant főzni

A Harcosok klubja név már alapvetően magával vonja a következtetést, hogy a színészek megtanultak boxolni és a harcművészet alapjait. Viszont az autentikus hozzáállás jegyében a szappanfőzés csinját-bínját is elsajátították.

3. Meat Loaf karakterének szüksége volt egy kis testnövelésre

Norton karaktere egy terápiás csoportban találkozik az énekes alakította férfival, aki magas és nagydarab. Namármost Meat Loaf nem feltétlenül rendelkezett ezekkel a tulajdonságokkal, ezért egy 40 kilós „kövérítő“ hámot kellett viselnie, illetve magasító cipellőket is.

4. A főszereplőnek nincs neve

Bár a filmben Edward Norton karaktere Jacknek nevezi magát, illetve több álnevet is használ a különféle terápiás csoportokban, egyik sem az igazi. Ehelyett a főszereplő csak „Narrátorként“ szerepel. Ebből a szempontból érdekes, hogy a film kezdeti stádiumaiban nem volt narráció, így felmerülhet a kérdés, vajon mi lett volna a neve, ha nem így alakul.

5. A film első vetítése is megosztó volt

Már említettük, hogy a Harcosok klubja sokféle reakciót váltott ki az emberekből, azonban a Velencei Filmfesztiválon történt vetítés volt az első a sorban. Brian Raftery könyve alapján a fesztivál szervezője volt az első ember, aki kisétált. Viszont két ember hatalmasat szórakozott: Brad Pitt és Edward Norton. Megállás nélkül kuncogtak. Raftery könyvében idézi Pitt szavait: „Edward és én voltunk az egyetlenek, akik még mindig nevettek. Az emberek két idiótát hallottak az erkélyen, akik egész végig rötyögtek.“ Norton elmondása szerint Pitt azt mondta neki, a Harcosok klubja volt a legjobb film, amiben valaha részt vehetett.

6. Chuck Palahniuk szintén rajongó volt

Az eredeti könyv írója is azok közé tartozik, akiknek bejött a mozi. Nagyon tetszett neki, ahogy filmre vitték a történetet, ami ritka. Általában az írók nem így éreznek az adaptációk iránt.

7. A könyv és a film befejezése enyhén különbözik

Ha valaki még nem látta volna, szpojler következik. Ugyebár kiderül, hogy Tyler és Norton karaktere egy személy, azonban a Narrátor megszabadul Durdentől, amikor fejbelövi saját magát, és túléli. A könyv befejezésében egy szanatóriumban végzi.

8. Norton és Pitt egy jelenet erejéig dokumentumfilmet forgattak

Persze talán túlzás ezt állítani, de az egyik jelenetben a Narrátor és Durden leisszák magukat, majd golflabdákat ütögetnek a távolba. A forgatáson a két színész ténylegesen részeg volt, és valóban golfoztak a semmibe.

9. Hatalmas szpojlert kaptak egy műsor nézői

Rosie O'Donnell saját showműsort vezetett, és azok közé tartozott, akiknek nem tetszett a film. Ezért a nézőinek elmondta a Tyler Durden-csavart, és azt tanácsolta az embereknek, hogy ne nézzék meg a filmet. Brad Pitt szerint ez megbocsájthatatlan volt.

10. Tyler Durden szappangyártó cégének neve egy referencia

Tyler névjegykártyája szerint a Paper Street Soap Company-nak dolgozik. Később kap egy csomagot, amin a 420 Paper Street cím szerepel. A „Paper street“ kifejezés az angol nyelvben azokra az utcákra utal, amelyeket tervezésnél és városfejlesztésnél berajzolnak a tervekbe, azonban sosem építik meg őket.

Ha pedig még többre vagy kíváncsi, nézd meg az alábbi videót a forgatásról, és lapozd át a galériánkat néhány különleges fotóért.